Fællesmøde i Forligsinstitutionen i morgen: "Det her kan være Columbus-ægget"

Alle forhandlingsparter mødes i morgen klokken 10.

(ARKIV) Forligsmanden indkalder alle til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København, tirsdag den 17. april 2018.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Forligsmanden indkalder alle forhandlere til nyt møde i morgen klokken 10. Forhandlerne er nu gået hjem for i aften.

For første gang skal forhandlerne for det kommunale, regionale og statslige område sidde sammen og forhandle i Forligsinstitutionen.

Det er forligsmand Mette Christensen, der i 12. time har indkaldt til forhandlingerne for at se, om man kan lande en stor, fælles aftale inden deadline tirsdag midnat.

Det glæder lærernes formand, Anders Bondo Christensen, der forhandler på vegne af de kommunalt ansatte:

- Det er en god ide at prøve noget nyt. Tingene hænger rigtigt meget sammen, vi har et stærkt sammenhold mellem de faglige organisationer, og arbejdsgiverne har også en meget tæt koordinering. Det her tiltag giver mig fornyet håb på, at vi kan finde en løsning, siger han og fortsætter:

- Derfor tror jeg, at det her kan være columbusægget.

Altså kan en enkel løsning på en tilsyneladende uløselig konflikt være på vej i morgen.

Også formand for akademikerne Lars Qvistgaard er positiv omkring de samlede forhandlinger:

- Vi mødes i morgen klokken 10, og så må vi se, om vi kan finde en fælles løsning, siger han og fortsætter:

- Det handler om alt, hvad der har været i de her forhandlinger. Det skal vi kigge på. Det har været svært indtil nu, men nu må vi se i morgen.

Optimisme

Det var parterne på det statslige område, der her til aften var kaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Og både fra arbejdsgiver og lønmodtager-siden er der optimisme at spore:

- Vi har haft en række gode forhandlinger, og nu mødes alle parter i morgen klokken 10. Det, synes jeg, er en fornuftig beslutning af forligsmanden og af hensyn til det betydelige tidsmæssige pres, vi er under, siger innovationsminister Sophie Løhde (V), der repræsenterer arbejdsgiverne på det statslige område.

- Jeg vil ikke kommentere på indholdet, men det er ikke nogen hemmelighed, at kravene, der er stillet fra lønmodtagerne, går på tværs af kommuner, regioner og stat, fortsætter hun.

Også de statsligt ansattes forhandler, Flemming Vinther, siger, at han efter gode snakke i aften er optimistisk:

- Nu mødes vi i morgen, så kører vi på igen. Der har været gode snakke i aften, og jeg er noget mere optimistisk, end da jeg kom, siger han og bemærker, at han tror på en fælles aftale, fordi:

- Jeg tror på det, for jeg er den fødte optimist.

Parterne på det regionale område har også været til forhandlinger hele dagen.

Konflikt kan udskydes

Tirsdag ved midnatstid udløber de 14 dages udskydelse af strejke og lockout, som forligsmand Mette Christensen besluttede 28. marts.

Konflikten vil på det tidspunkt være en realitet, med mindre parterne har indgået en aftale, eller forligsmanden vælger at udskyde for anden gang. Det er forligsmandens sidste mulighed for udskydelse.

Tidligere i dag fortalte FOA-formand Dennis Kristensen, at LO vil anbefale forligsmanden at udskyde en konflikt med 14 dage og fortsætte forhandlingerne.

Men Dansk Sygeplejeråd og Danmarks Lærerforening, som begge er medlemmer af hovedorganisationen FTF, afventer med at give deres anbefalinger til udskydelse af konflikten.

Forhandlerne på det statslige område vil lade det være op til forligsmanden at vurdere, om konflikten skal udskydes.

Facebook
Twitter