Færøsk makrel-krig sætter Danmark i penibel situation

Vil Færøerne ikke forhandle med EU om kvoter for makrel, vil sanktioner kunne træde i kraft til efteråret.

Striden er delikat for den danske regering, fordi Danmark af EU kan blive pålagt at indføre importforbud mod makrel og at lukke danske havne for fiskefartøjer fra Færøerne, som er medlem af rigsfællesskabet. (© Colourbox)

Færøerne kan sætte Danmark i en meget penibel situation. Hvis Færøerne ikke vil forhandle om kvoter for makrel, vil EU være klar med sanktioner mod makrel fra Færøerne og Island til efteråret.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er ikke glad for situationen.

- Det er en meget ubehagelig situation for Danmark at stå i. Vi er meget lidt interesseret i at gennemføre sanktioner overfor en del af rigsfællesskabet.

Stemmer nej

- Vi vil selvfølgelig stemme nej, men vi kan komme i den situation, at vi skal implementere det i Danmark, siger Mette Gjerskov til Ritzau.

Færøerne og Island er ikke medlem af EU. Island hævede i 2010 selv sin kvote fra 2000 til 130.000 ton makrel, mens Færøerne hævede sin kvote fra 85.000 til 150.000 ton. Et forsøg på at forhandle sig frem til en fælles kvoteordning kuldsejlede i juli 2012.

Lukker for import

Gennemføres sanktionerne, tvinges EU-landene til at lukke for import af makrel fra Island og Færøerne. Danmark vil skulle lukke sine havne for makrel fra Færøerne.

Fødevareministeren håber, at de forhandlinger, der nu skal i gang med Island og Færøerne om sildekvoten, hvor der er varslet sanktioner, vil blive brækjernet til, at Færøerne også vil forhandle om makrelkvoten.

- Lige nu ser det ud til, at der kan blive forhandlinger på sild, og det vil ske inden for den nærmeste fremtid, siger fødevareministeren og fortsætter.

Håber på forhandlinger

- Jeg håber virkelig, at forhandlingerne om sildekvoten giver resultat, og at vi derefter kan få makrelsagen løst. Sanktioner er jo ikke optimalt for nogen parter, siger Mette Gjerskov.

Den langvarige makrelkrig mellem EU, Island og Færøerne gjorde, at EU's landbrugs- og fiskeriministre sidste år vedtog det nye sanktionsinstrument, der kan føre til importforbud og at fiskeskibe fra Island og Færøerne nægtes adgang til EU-havne.

/ritzau/

FacebookTwitter