Færre rygere får hjælp til at droppe smøgerne

På få år er antallet af rygere på rygestopkursus faldet markant.

På det kommunale rygestopkursus i Køge, lærer rygerne hvordan de kan kvitte tobakken. Der bliver stadigt længere mellem kurserne, og det kan ses i ryger-statistikkerne (Foto: Jeppe Bruun Christensen © dr)

Der bliver sprayet, suget og tygget løs på nikotin-erstatningsmidler, når rygerne forsøger at kvitte tobakken.

Men de fleste af dem får ikke professionel hjælp til at nå målet om at være røgfri.

Således var der sidste år ca. 4.000 personer på et rygestopkursus, og det er faktisk 2.000 færre end i 2010.

Den udvikling vil professor Hanne Tønnesen have vendt. Hun står i spidsen for Rygestopbasen, der overvåger rygeindsatsen herhjemme.

- Jeg synes, det er uden for alt ordentlighed og al sund fornuft, at man ikke gør noget mere for vores rygere. I rigtig, rigtig mange år vil vi have ufattelig mange, som dør for tidligt af rygerrelaterede lidelser siger hun.

Ansvaret er flyttet I dag er det primært kommunerne, der står for rygestopaktiviteterne, men sådan var det ikke for få år siden.

- Da man lukker amterne ned, så overtager regionerne ikke opgaven. Så begynder hospitalerne at sige, det er absolut ikke vores ansvar det her. Så der lukker man også dem ned. Apotekerne reducerer voldsomt, og så har vi kommunerne tilbage, siger hun.

Det har fået konsekvenser. Antallet af rygere er i dag det samme som for 5 år siden, og derfor vil Hanne Tønnesen have kommunerne, hospitalerne og regionerne til at være mere aktive.

- Der skal endnu flere på kursus. Og man skal gøre en stor indsats også for at informere om, hvor fantastisk effektivt det er at holde op med at ryge.

Hver tredje bliver røgfri Sidste år brugte kommunerne ifølge Rygestopbasen knap tre millioner kroner på de ca. 4.000 rygere på rygestopkursus.

Erfaringen viser, at kun ca. hver tredje deltager i rygestopkurser er røgfri seks måneder efter kurset er slut. Alligevel er det pengene værd, mener formanden for Rygestopbasen.

-Det er nogle af de højeste succesrater, man har i verden, fastslår Hanne Tønnesen.

I aften klokken 21.55 på DR1 undersøger Magasinet Penge, hvor meget der er at spare på at ryge eller ej - både for rygeren selv og for os alle sammen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk