Færre unge i gældsregistret, men nogle sidder fast: 5 facts om deres gæld

Ny rapport fra bankernes brancheorganisation viser, at de yngste voksne har fået bedre styr på økonomien.

De unge har fået bedre styr på deres økonomi, og færre kommer i RKI-registret, viser ny rapport. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Flere penge på bankkontoen og færre rykkere, som giver ondt i maven, når de dumper ind ad brevsprækken.

Sådan ser det tendensen ud, når man kigger på de yngste voksne i alderen 18-21 år og sammenligner med de foregående år. Det er en af konklusionerne i Finans Danmarks nye rapport ’Unge – gæld, forbrug og opsparing’.

Her har Finans Danmark, der er bankernes brancheorganisation, undersøgt de 18-30 årige unge voksnes økonomi på baggrund af data fra RKI-registret, der ejes af firmaet Experian og er Danmarks største gældsregister.

Og tendensen er positiv, selvom der stadig er mange unge, der har så svært ved at betale deres regninger, at de ender i registret.

- Antallet af unge i RKI-registret fortsætter med at falde. Der er også et fald i, hvor meget de skylder, men det er ikke så stort. Og det er især blandt de yngste i gruppen, de 18-21 årige, at der ikke er så meget gæld. Vi kan håbe på, at det fortsætter, når denne gruppe af unge bliver lidt ældre, siger cheføkonom Niels Arne Dam fra Finans Danmark.

Ved udgangen af 2018 var knap 47.000 unge mellem 18-30 år registreret i RKI. Det svarer til knap fem procent af hele aldersgruppen. Det er et fald fra 48.500 i 2017 og 50.500 året forinden. Samtidig er årgangene større, så i procent er faldet endnu større.

Den gæld, der er registreret i RKI, er også faldet i løbet af de seneste fem år. Mens den i 2013 lød på 1,78 milliarder kroner, var den i 2018 nede på 1,3 milliarder kroner.

De unge mellem 18 og 30 er dog stadig overrepræsenteret i gældsregistret i forhold til resten af befolkningen, men ikke lige så udtalt som den forskel, der var for fem år siden.

Udviklingen sker samtidig med, at der er fremgang i dansk økonomi, forklarer Niels Arne Dam.

- Det betyder, at der er jobmuligheder. Vi skal så forsøge at klæde de unge på, så de også ved, hvad de skal gøre for at klare sig, når økonomien og jobsituationen vender – for det gør den jo på et tidspunkt, før eller siden.

Mens de yngste i gruppen tilsyneladende har bedre styr på økonomien end tidligere, er der også en stor gruppe af de lidt ældre unge, som sidder fast i gældsregistret.

Halvdelen af de unge, der stod i registret i 2017, var også optaget i RKI som dårlige betalere fem år tidligere. To ud af tre, der stod der i 2017, var der allerede i 2015.

Årsagen kan være et enkelt eller få større fejlkøb, hvor de unge ikke kan finde pengene til at komme ud af gælden. Men der kan også være tale om et uholdbart overforbrug, som bliver gentaget igen og igen.

- Der er rigtigt uheldigt, og det dækker over nogle grundlæggende udfordringer for denne gruppe af unge med at styre deres økonomi, konstaterer cheføkonomen.

I denne uge står Finans Danmark bag ’Pengeuge’ i 7.-9. klasse på en lang række folkeskoler over hele landet. Formålet er at lære børnene en grundlæggende finansiel forståelse, så de får nemmere ved at håndtere deres egen økonomi, når de om nogle år selv skal finde balancen mellem indtægter og privatforbrug – og måske styre udenom de dyre forbrugslån.

- Vi prøver at fange dem i de sidste alderstrin og give børnene nogle gode økonomiske vaner. Det er noget, som lærerne bakker op om, og vi kan se, at der er flere og flere skoler, der tilmelder sig, siger Niels Arne Dam.

1

Skylder i snit 28.000 kroner

(Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

I snit skylder de unge, der registrerede i RKI, 28.000 kroner.

Det er især de ældre unge i slutningen af 20'erne, som har den højeste gæld.

2

Bedst at bo sammen med en anden

(Foto: Martin Sylvest Andersen © Scanpix)

Der er store forskelle de forskellige grupper af unge imellem. Hvis man bor sammen med en partner eller en ven, er der forholdsvis få unge, der havner i RKI. Det viser beregninger, som Finans Danmark har lavet på baggrund af en spørgeskemaanalyse blandt 1.005 unge imellem 18 og 30 år.

Den højeste andel af gældsregistrerede unge, er dem, der bor alene, efterfulgt af de unge, der stadig bor hjemme.

Blandt de relativt få unge i slutningen af 20'erne, der bor hjemme, er der en høj andel, der står i RKI-registeret.

3

Se fordelingen af 18-30-årige i RKI

Grafikken viser, hvor stor en procentdel af de unge mellem 18 og 30 år, som er registreret i RKI.

Gældsproblemerne er størst på Lolland og Falster. I Lolland kommune er det hver sjette ung, der ender i RKI, og gruppen har sammenlagt en gæld på knap 20 millioner kroner.

I nabokommunen Guldborgsund er det hver tiende i aldersgruppen, der står i RKI, og det betyder en samlet gæld på 27 millioner kroner. I kommunerne Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk og Gentofte er andelen af unge, som står i RKI nede på omkring 2 procent, markant under landsgennemsnittet.

4

Teleselskaber topper

(Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

I 2018 var unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI med næsten 130.000 dårlige betalingsforhold. Hver fjerde af disse forhold – eller cirka 31.500 – stammer fra regninger fra teleselskaber.

Der er god grund til at formode, at det er låneordninger til køb af mobiltelefoner, som de unge har svært ved at betale tilbage. Det er dog et markant fald i forhold til i 2017, hvor antallet var 41.000.

5

Finansieringsfirmaer har flest penge til gode

(Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Mens telekommunikationsbranchen står for de fleste dårlige betalingsforhold, er RKI-gælden størst til finansiering- og forsikringsbranchen. Den står for godt 40 procent af de unges gæld.

Det er her man blandt andet de meget omdiskuterede SMS-lån, kviklån og lignende hurtige forbrugslån, som typisk medfører høje omkostninger.