Fagbevægelsen efter saltvandsindsprøjtning: Arbejdstilsynet er stadig svækket

Et skridt i den rigtige retning, men ikke nok, mener fagbevægelsen om bred politisk aftale.

Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats her blevet skåret i mange år. Nu tilføres der flere penge, men ikke nok, mener fagbevægelsen. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Efter flere år med nedskæringer og en forringet arbejdsmiljøindsats får Arbejdstilsynet nu en saltvandsindsprøjtning på 460 millioner kroner over de næste tre år.

Men det er langt fra nok til, at der kan tales om en decideret genopretning, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation i kølvandet på lanceringen af den brede politiske aftale.

- Aftalen peger i den rigtige retning, men vi savner stadig at se det markante løft af arbejdsmiljøindsatsen, som vi har brug for. Derfor er vi ærgerlige over, at det ikke bliver styrket mere, siger næstformand Morten Skov Christiansen.

Han havde gerne set, at der var tilført yderligere 100 millioner kroner til Arbejdstilsynets indsats med arbejdsmiljø.

- Det, mener vi, er et realistisk bud at kunne nå. Man kunne bruge de 1,2 milliarder kroner, der er tilbage i Forebyggelsesfonden, siger Morten Skov Christiansen med henvisning til den fond, der blev oprettet som følge af velfærdsaftalen helt tilbage i 2006, men hvor der fortsat står ubrugte midler.

Vil bevare stikprøver

Med de tilførte millioner skal tilsynene i højere grad målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for problemer med arbejdsmiljøet. I fagbevægelsen får initiativet ros med på vejen, men det fjerner ikke behovet for stikprøver, lyder det.

- Der er også brug for, at vi har et tilsyn, der kommer ud, selvom der ikke umiddelbart er en risiko for dårligt arbejdsmiljø. De seneste år er mange arbejdspladser kørt under radaren og har haft et dårligt arbejdsmiljø, uden at Arbejdstilsynet har kunnet besøge dem.

- Så stikprøver er stadig vigtige. Men det er også vigtigt, at Arbejdstilsynet bliver bedre til at følge op på klager fra medarbejdere. Det er de i dag alt, alt for dårlige til, siger Morten Skov Christiansen.

Han peger også på, at den nye aftale pålægger Arbejdstilsynet flere opgaver end i dag.

- Det er vi meget tilfredse med. Men det koster penge, og derfor skal man også tage det i betragtning, når vi ser, at Arbejdstilsynet får flere midler, siger Morten Skov Christiansen.

Han fremhæver også, at den politiske aftale ikke skærer alle virksomheder over en kam, men langt hen ad vejen respekterer, at mange virksomheder har et godt arbejdsmiljø og en rigtig god dialog mellem ledere og medarbejdere.

Ledere: Godt med målrettet indsats

I Ledernes Hovedorganisation glæder arbejdsmiljøchef Lars Andersen sig ligesom Morten Skov Christiansen over, at virksomhederne ikke skæres over én kam.

- Ledere og medarbejdere, der både kan og vil skabe et godt arbejdsmiljø, skal ikke lægges i en spændetrøje gennem kontrol og påbud, men skal mødes af vejledning og dialog.

- Derfor er det rigtig godt, at Arbejdstilsynets indsats og ressourcer i endnu højere grad skal målrettes de arbejdspladser, der har den største risiko for arbejdsmiljøproblemer. Til gengæld skal virksomheder med et godt arbejdsmiljø have færre besøg, udtaler han i en pressemeddelse.

Med aftalen skærpes bøderne og sanktionerne over for virksomheder, som overtræder arbejdsmiljøloven alvorligt, ligesom kontrollen med udenlandske virksomheder øges.

Der sættes også øget fokus på det psykisk arbejdsmiljø, der får sin egen bekendtgørelse.

Aftalen har taget udgangspunkt i de anbefalinger, som regeringens ekspertudvalg for arbejdsmiljø - der blandt andet bestod af arbejdsmarkedets parter - præsenterede i september.

Nedenfor ses udviklingen i de økonomiske bevillinger til Arbejdstilsynet gennem årene:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk