Fagbosser: En uhørt provokation fra KL

Måden, man forhandler på i det offentlige, overskyggede løn, arbejdstid og spisepause i dag.

Fagbosser kritiserer melding om, at en konflikt vil kunne skade den danske aftalemodel på det offentlige område. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018) (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

- En uhørt provokation.

- Dårlig timing.

- Jeg er simpelthen rasende.

Fagforeningernes ledere står i kø for at kritisere udtalelser fra KL's administrerende direktør Kristian Wendelboe.

Kristian Wendelboe siger til Politiken, at en storkonflikt på det offentlige område kan blive så omfattende, at man på Christiansborg er nødt til at forhindre, det kan ske igen. Og at man dermed er i fuld gang med at skubbe den danske aftalemodel på det offentlige område ud over kanten.

Den udtalelse ser Flemming Vinther, chefforhandler på lønmodtagerside, som et angreb på de offentligt ansattes ret til at strejke.

- At sige til os, at hvis vi benytter os af de værktøjer, der er i værktøjskassen i den danske model – så tager vi værkstøjskassen fra jer – det er en uhørt provokation, siger Flemming Vinther.

Dennis Kristensen fra FOA ligger et toneleje højere.

- Vi skal forvente, at vi får trukket tænderne ud og får begrænset vores strejkeret. Det er en ren krigserklæring, siger han.

Vil kigge på model

Lærerformand Anders Bondo stemmer i og kalder udmeldingen i Politiken for "rigtig dårlig timing".

- Vi skal have kigget på den danske model, for den fungerer ikke optimalt. Men det skal ikke være i dag, hvor vi stadig forhandler, siger han.

Fagbevægelsen har peget på, at man på det offentlige område gerne vil have indført et armslængde-princip for at adskille rollen som politiker og arbejdsgiver.

- Der er brug for, at man også på arbejdsgivernes side indser, at den danske aftalemodel trænger til en justering, så de ikke bruger kasketterne forkert, siger Grete Christensen er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Forlig er bevis

- Lad os bevise, at vi kan bevare den danske model. Det kan vi gøre ved at lande en aftale, siger Bodil Otto, der er formand for HK Kommunal.

Og den strategi bakker chefforhandler Flemming Vinther op om.

- Lykkedes det os at lande en aftale, så har vi bevist, at den danske model er levedygtig, siger Flemming Vinther.

Trods alle de hårde ord fra den anden side af forhandlingsbordet, står KL's administrerende direktør Kristian Wendelboe ved sine udtalelser.

- Nogle skal jo sige det. Man kan ikke kritisere den danske model uden at fortælle folk, hvad der kan komme i stedet for, siger Kristian Wendelboe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk