Fagforbund: Nordeas bitcoin-forbud er en overreaktion

Finansforbundet vil betragte fyringssager som juridiske overgreb.

Kryptovalutaen bitcoin er faldet drastisk i værdi de seneste uger. (Foto: Jack guez © Scanpix)

Nordea har i dag forbudt koncernens 31.000 ansatte i Norden at eje bitcoins og andre kryptovalutaer.

En klar overreaktion, lyder det fra fagforbundene Finansforbundet og Djøf, der organiserer flertallet af ansatte i Nordea i Danmark.

- Hvis beslutningen er truffet ud fra en bekymring om, at de ansatte skulle begå kriminalitet eller løbe en risiko ved at investere i kryptovalutaer, så synes jeg, det er en væsentlig overreaktion, siger Finansforbundets formand Kent Petersen.

Selvom bitcoin og andre kryptovalutater som ethereum og ripple handles uden for de almindelige børser, er det i Danmark ikke ulovligt at handle med dem.

Derfor sætter chefkonsulent i Djøf Niels Mosegaard kraftigt spørgsmålstegn ved sagligheden i Nordeas forbud.

- Det er klart, at de ansatte ikke skal spekulere i noget, der er kriminelt. Men det er jo ikke det, der er tilfældet for bitcoin, som det ser ud på nuværende tidspunkt. Vi synes, at man laver et forbud uden et sagligt grundlag, siger han.

Nordea: Ingen styr på pengestrømmene

Nordeas kommunikationsdirektør, Stine Green Paulsen, begrunder forbuddet med, at markedet for kryptovalutaer ikke er underlagt et regelsæt ligesom de traditionelle finansmarkeder med aktier og obligationer.

- Vi ønsker ikke, at vores medarbejdere kommer i en situation, hvor de bliver involveret i noget, der er uetisk eller i værste fald ulovligt, siger hun.

Men det er jo ikke ulovligt. Og det bliver heller ikke kaldt for uetisk?

- Nej, men de handler, der foregår inde på det marked, er ikke reguleret. Og vi har ingen garantier i forhold til, hvad det er for nogle pengestrømme, vi ser. Derfor ønsker vi bare ikke, at vores medarbejdere skal være en del af det, siger Stine Green Paulsen.

Hvis køb og salg af kryptovalutaer i stedet havde været reguleret af myndighederne, ville Nordea have tilladt de ansatte at handle med dem, siger hun.

- Som medarbejder kan du også købe et hus, som falder i værdi, eller bruge dine penge på et kasino. Det har vi ikke noget imod, fordi det er gennemregulerede markeder. Sådan er det ikke med bitcoins. Vi kan ikke gennemteste markedet.

Fagforbund: Fyringer vil være juridiske overgreb

Både Finansforbundet og Djøf vil overveje juridiske skridt, hvis et af deres medlemmer bliver fyret for at have overtrådet forbuddet mod at eje kryptovalutaer, når det træder i kraft 1. marts.

- Det ville vi betragte som et juridisk overgreb mod den enkelte. Der er trods alt stadig i Danmark en vis frihedsramme til at investere, hvis det ikke er til risiko for den virksomhed, man er ansat i, siger Kent Petersen.

Stine Green Paulsen ønsker ikke at svare konkret på, hvad der sker efter 1. marts, hvis en medarbejder viser sig at have handlet med kryptovalutaer.

- Lige nu har vi implementeret en ny regel. Og så har vi fuld tillid til, at vores medarbejdere overholder den, ligesom de overholder alle mulige andre regler. Hvis det viser sig ikke at være tilfældet, så må vi dykke ned i den enkelte sag og tage den derfra, siger hun.

Nordeas forbud mod køb og salg af kryptovalutaer blandt de ansatte gælder kun, hvis de bliver handlet efter 1. marts.

I december advarede den danske nationalbankdirektør Lars Rohde danskerne mod at investere i kryptovalutaer. Senest har Kina, Rusland og Sydkorea taget forskellige skridt for at bremse handlen.