Fagforbund og arbejdsgivere i fælles brev til regeringen: Forhøjet arveafgift rammer for hårdt

3F, Dansk Metal og Dansk Industri foreslår blødere kurs. En "skævert", lyder det fra regeringens støttepartier.

3F-formand Per Christensen sammen med statsminister Mette Frederiksen (S), der var gæstetaler på fagforbundets kongres i Aalborg for en måned siden. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Regeringens tilbagerulning af arveskatten til 15 procent skaber så stor usikkerhed blandt de virksomheder, der i de kommende år står til at blive generationsskiftet, at det i yderste konsekvens kan koste danske arbejdspladser.

Den bekymring deler fagforbundene 3F og Dansk Metal med erhvervsorganisationen Dansk Industri - og derfor har de i fællesskab sendt et brev til regeringen, som dagbladet Børsen og siden hen DR Nyheder har fået aktindsigt i.

- Vi er bekymrede for, hvordan afgiftsstigningen på det nuværende regelgrundlag vil stille mange af Danmarks ejerledede og familieejede virksomheder rundt omkring i lokalsamfundene.

- Her er tale om rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som de kommende år skal investere massivt i digitalisering og grøn omstilling for fortsat at kunne fastholde og udvikle arbejdspladser, lyder det i brevet.

De to fagforbund, der tilsammen repræsenterer 380.000 lønmodtagere, ønsker ikke over for DR Nyheder at uddybe henvendelsen, der er sendt til skatteministeren, finansministeren og erhvervsministeren.

Men hos Dansk Industri forklarer direktør Kent Damsgaard, at bekymringen først og fremmest bunder i, at S-regeringen set med erhvervsorganisationens briller har lagt op til at stramme beskatningen betydeligt uden at sikre en fornuftig måde, som værdien af virksomhederne bliver beregnet ud fra.

- Det store problem er, at den nedsættelse af skattesatsen, som den tidligere regering gennemførte, var en kompensationen for, at man i 2015 fjernede den faste beregningsmetode (formueskattekursen, red.). Det vil sige, at der efter 2015 ikke har været retssikkerhed om den værdi, som man skal betale skat af.

Det giver ifølge Kent Damsgaard "kolossale problemer" ude i virksomhederne, som ikke kan planlægge de generationsskifter, der ofte tager op til ti år at gennemføre.

- Det, man gør nu, er, at man på det uklare regelgrundlag hæver skattesatsen til 15 procent, man fjerner kompensationen, og det betyder, at de problemer, der var i forvejen, bliver meget store nu, siger han.

Kent Damsgaard understreger samtidig, at Dansk Industri og de to fagforbund i brevet kvitterer for, at regeringen har indkaldt til en dialog om et retskrav på en fast regel for beregningen af virksomhedernes værdi.

Foreslår længere betalingsfrist

Udover en mere fast beregningsmetode foreslår Dansk Industri, 3F og Dansk Metal også, at virksomhederne får mulighed for at ansøge om en længere frist til at betale arveskatten.

I dag kan trængte virksomheder få tilladelse til at betale skatten over en 15-årig periode, hvis de vurderes at være i fare for at skulle dreje nøglen om.

Den ordning foreslår brevskriverne at udvide til et retskrav på 30 års henstand.

- Dette kunne yderligere understøttes ved at åbne for, at afbetalingen midlertidigt kan suspenderes i en kort periode, hvis virksomheden ikke udbetaler udbytte, skriver de i brevet.

Hos den politisk-økonomiske tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har tilknytning til fagbevægelsen, kalder administrerende direktør Lars Andersen det fornuftigt at forlænge betalingsfristen.

- Hvis det er et problem for nogle virksomheders likviditet, at de skal trække penge ud for hurtigt, så bliver de påvirket mindre, hvis de har flere år til at gøre det. Det afgørende er jo, at pengene ender med at blive betalt, siger han.

- Det vil ikke have nogle synderlige konsekvenser for samfundsøkonomien. Det er det samme som, at man kan indefryse ejendomskatter og betale dem senere. Og så er det jo bare et spørgsmål om, hvornår betalingen falder.

Støttepartier undrer sig over parløb

Hos to af regeringens tre støttepartier er der dog ikke megen forståelse for 3F og Dansk Metals parløb med Dansk Industri.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, mener, at der i sin tid var god grund til at droppe det daværende beregningsgrundlag, fordi man lod familiearvinger og milliardærer slippe for billigt i skat.

- At 3F, Dansk Metal og Dansk Industri i deres henvendelse nærmest beskriver formueskattekursen som de gode gamle dage, hvor der var lidt mere trygge rammer omkring bo- og gaveafgiften, det synes jeg faktisk er noget af en skævert.

- Det beregningsgrundlag, som vi har i dag, svarer i meget højere grad til virksomhedens reelle værdi. Det er et fremskridt, og derfor undrer det mig, at situationen bliver beskrevet som bedre dengang. Det var den ikke, siger han.

SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, siger, at hun er "forundret" over brevet til regeringen.

- Det er med til at understøtte en myte om, at virksomhederne kommer i problemer, når man sætter skattesatsen tilbage på de 15 procent. Men jeg har aldrig hørt om virksomheder, der har været tvunget til at dreje nøglen om af den årsag.

Partiet vil dog gerne være med til det forslag, der handler om henstandsordningen.

- Der er ikke særlig mange, der har gjort brug af muligheden for at betale over 15 år, men hvis regeringen vil udvide ordningen til 30 år, så kan vi i SF godt være med til det, siger hun.