Fagforening advarer strejkende sygeplejersker om kæmpebøde

Strejkerne kan udløse en tocifret millionbøde til Dansk Sygeplejeråd, siger kredsformand.

Sygeplejepersonalet aktionerer på Herlev Hospita, mandag den 13. september 2021. Igen i dag nedlagde sygeplejerskerne arbejdet. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Det kan blive dyrt for fagforeningen Dansk Sygeplejeråd, hvis grupper af sygeplejersker fortsætter de seneste ugers overenskomststridige strejker.

Sådan lød advarslen fra kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd Kristina Robins til en større gruppe sygeplejersker, der tirsdag morgen havde nedlagt arbejdet på Herlev Hospital i en time.

-Arbejdsretten strammer nu til og er meget tæt på at give Dansk Sygeplejeråd en organisationsbod, fordi de siger, at det her er så systematisk, at vi har et ansvar. Vi risikerer en bøde på 20 millioner kroner - måske op til 50 millioner kroner. I hvert fald et tocifret millionbeløb, sagde kredsformand i hovedstaden, Kristina Robbins, i megafon til de strejkende.

Dansk sygeplejeråd tager afstand til arbejdsnedlæggelser

Kredsformanden opfordrede de strejkende til at genoptage arbejdet efter tre dage med korte arbejdsnedlæggelser, som er i strid med reglerne for, hvordan og hvornår man må strejke.

-Vi forstår vreden, som I har, og som tænder an til de her aktioner. Jeg er nødt til at sige, at Dansk Sygeplejeråd på det kraftigste tager afstand fra det og anbefaler, at I vender tilbage til arbejdet, sagde hun.

Det er allerede afgjort på et fællesmøde mellem Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner, at den enkelte strejke-deltager kan få en mindre bøde hver især på 56 kr. for at nedlægge arbejdet i strid med reglerne.

Arbejdsretten er nu gået ind i sagen og skal behandle spørgsmålet om en højere bøde til de sygeplejersker, der fortsat har nedlagt arbejdet over de seneste uger ved en række kortere strejker på hospitaler over hele landet.

Derudover kan der altså også være udsigt til en bøde til fagforeningen Dansk Sygeplejeråd for at have såkaldt organisationsansvar for strejken. Det kræver dog, at Arbejdsretten afgør, at fagforeningen enten har hjulpet de strejkende eller gjort for lidt for at stoppe strejkerne.

Danske Regioner afviser dog, at de har rejst krav om en bod til Dansk Sygeplejeråd. I en skriflig kommentar til DR Nyheder skriver de:

- Vi vurderer løbende, om vi mener, at DSR gør tilstrækkeligt for at få stoppet de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Vi har ikke for nuværende rejst krav om en bod for organisationsansvar.

Sygeplejerske upåvirket

Den strejkende sygeplejerske Rasmus Post vil ikke lade sig påvirke.

- At komme med trusler om arbejdsretten er jo trods alt bare trusler. Vi ved ikke, hvad der vil ske. Vi kæmper for noget, der er meget vigtigere, sagde sygeplejerske Rasmus Post efterfølgende til forsamlingen efter Kristina Robins indlæg.

Rasmus Post har været med til at starte en indsamling, der skal bruges til at betale de personlige bøder, som enkelte sygeplejersker nu kan se frem til.

Advarslen om en kæmpebøde til fagforeningen skræmmer ham ikke.

- Jeg betaler gerne en tussemand for at gøre det her og råbe regeringen op. Vi skal ikke blive så skræmt af de beløb, der florerer. Og så skal Arbejdsretten også lige bevise, at DSR har haft en finger med i det her - og det har de altså ikke.

Der blev ifølge DR’s oplysninger tirsdag holdt et nyt fællesmøde mellem arbejdsgiverne i Danske Regioner, FH og Dansk Sygeplejeråd om de fortsatte overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Ifølge DR’s oplysninger vil der også de kommende dage finde overenskomststridige arbejdsnedlæggelser sted. Også på blandt sygeplejersker på Bornholm og Lolland var der i dag overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Facebook
Twitter