Fagforening: Mange ansatte i det offentlige har allerede brugt al ferien

Ansatte i stat, kommuner og regioner skal kunne sendes på ferie og afspadsering, mener regeringen.

Der er mulighed for nødpasning af sine børn, men kun få har behov for tilbuddet. Pædagoger og andre ansatte i det offentlige, der ikke kan arbejde hjemmefra, skal derfor holde ferie, lyder det fra regeringen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De offentligt ansatte, som hidtil bare har fået besked på at gå hjem, skal nu forberede sig på, at det kan komme til at koste afspadsering og ferie.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede mandag, at nogle offentligt ansatte skal til at afspadsere og holde ferie- og fridage, mens Danmark er lukket ned foreløbigt frem til 13. april.

- Vi er gået i dialog med de faglige organisationer for at finde en løsning, siger Mette Frederiksen.

FOA: Feriekonto kan være tom

Hos FOA, der er landets største fagforbund for kommunalt ansatte, er man klar til at tage dialogen.

Men formand Mona Striib, der også forhandler overenskomster og aftaler med de kommunale og regionale arbejdsgivere, mener samtidig, at det kan blive svært, fordi mange ansatte allerede har opbrugt deres ferie eller har meget lidt tilbage på kontoen.

- Vi er meget tæt på ferieafviklingsårets udløb, så for langt de fleste er der afviklet ferie, siger Mona Striib.

Sådan lød budskabet til de offentligt ansatte mandag fra statsminister Mette Frederiksen (S):

'Receptionister, pædagoger og ansatte i forsvaret'

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, er lige nu sendt hjem. Alle får løn - også dem, der ikke har mulighed for at passe deres arbejde hjemmefra.

Men det har længe være et krav fra flere borgerlige partier, at de offentlige ansattes ferie- og fridage også skal i spil set i lyset af den massive krise, som Danmark befinder sig i.

Konservative meldte i sidste uge ud, at det især kan blive aktuelt for "receptionister, pædagoger eller ansatte i forsvaret", for hvem det er svært at arbejde hjemmefra.

- Hvis man ikke arbejder fuld tid, skal man selvfølgelig afvikle overarbejde. Hvis man arbejder fuld tid, skal man selvfølgelig ikke, sagde Ramus Jarlov fredag til Ritzau.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har også luftet idéen.

- Jeg synes, det ville være fint, hvis der var nogenlunde lige forhold for privatansatte og offentligt ansatte, siger han.

Ifølge Mona Striib er det nu op til arbejdsgiverne i kommuner og regioner om at spille ud med et bud på en fælles aftale for de ansatte.

- Vi er lige nu i gang med at skabe os et overblik over, om vi kan finde nogen, som har restferie, som ikke er planlagt afviklet. Kan vi det, så er vi selvfølgelig parat til at snakke om det, siger Mona Striib.