Fagforening nikker ok til at sende kokke, tjenere og hotelansatte på ferie

'Erhvervet bløder og står til at tabe milliarder', lyder det fra Horesta.

Blandt andet skal ansatte i restaurant-, hotel- og turistbranchen kunne sendes på ferie, hvis de ansattes repræsentanter laver lokale aftaler på de enkelte virksomheder, oplyser Horesta. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der er af massive aflysninger og ingen udsigt til flere fremtidige bookinger i hotel- og restaurationsbranchen.

Udbruddet af coronavirus truer mange virksomheders eksistens, lyder det fra arbejdsgiverorganisationen Horesta, som skriver i en pressemeddelelse, at man har indgået forståelse med fagforeningen 3F om midlertidigt at kunne fravige de sædvanlige vilkår i de gældende overenskomster.

Skal jeg tage på arbejde?

  • Alle offentligt ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra på fredag og to uger frem.

  • Hvis du er privat ansat, må du afvente besked fra din arbejdsgiver.

Blandt andet skal ansatte i restaurant-, hotel- og turistbranchen kunne sendes på ferie, hvis de ansattes repræsentanter laver lokale aftaler på de enkelte virksomheder.

Det sker i forsøget på at redde job, oplyser direktør i Horesta Katia K. Østergaard i en pressemeddelelse.

- Vi står i en meget usædvanlig situation, og vi er nødt til at gribe tingene anderledes an for at kunne bevare så mange jobs i vores erhverv som muligt, siger hun.

3F: Skal aftales lokalt

John Frederiksen, der er forhandlingssekretær i Privat Service, Hotel og Restauration hos 3F, fortæller, at fagforeningen i går sendte besked ud til sine tillidsfolk og lokale afdelinger.

- De kan godt bruge deres kreativitet i forhold til at lave lokale aftaler på baggrund af inddragelse af de enkelte medlemmer ude på de enkelte arbejdspladser, siger han.

John Frederiksen understreger, at der kun er tale om en forståelse med Horesta, hvor der kan laves lokale aftaler om, at ansatte blandt andet kan gå på ferie de næste 14 dage.

Selvom nogle vilkår kan fraviges, så kan de ansatte eksempelvis ikke gå derhjemme uden at få løn af arbejdsgiveren, lyder det fra forhandlingssekretæren.

- Der er ikke nogen, der kan sendes hjem uden løn. Alle de regler skal selvfølgelig overholdes. Men det er klart, at man godt kan aftale lokalt, at ansatte sendes på ferie, hvis man har restferie eller afspadsering i baghånden.

- Det er det, der ligger i den fælles forståelse for branchen. Det er den måde, vi vælger at tackle det her på, siger John Frederiksen.

'Står til at tabe milliarder'

Smitten med coronavirus får i disse dage mange turister til at aflyse hotelophold, og på landets restauranter ser man også ind i en periode, hvor der vil komme til at være tomme borde mange steder, lyder det fra Horesta.

- Erhvervet bløder og står til at tabe flere milliarder i 2020, hvis den nuværende situation fortsætter, siger Katia K. Østergaard.

Forståelsen med 3F er også kun første skridt for branchen, skriver Horesta, der sammen med 3F også ser på andre fremtidige 'initiativer på beskæftigelsesområdet'.

- Flere af disse kræver dog også regeringens involvering og er allerede bragt i forslag, skriver Horesta.

Rettelse: Ordet 'tvungen ferie' er ændret til 'ferie', da der ifølge 3F er tale om en forståelse med Horesta, hvor der kan laves lokale aftaler om, at ansatte kan gå på ferie.