Fagforeninger efterlyser større håndsrækning til ledige: Sæt dagpengeuret i stå året ud

Tusindvis af ledige risikerer helt at ryge ud af dagpengesystemet trods genåbning.

Hverdagen er også ved at vende tilbage for de ledige, der igen skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Fra den ledighedskø, der er vokset med en tredjedel under coronakrisen, kan 150.000 arbejdsløse borgere nu skimte enden på fastfrysningen af dagpengeperioden.

Som en del af regeringens og Folketingets genåbningsplan bliver dagpengeuret nemlig sat i gang igen 30. juni, hvorefter ledige igen begynder at bruge af retten til to års dagpenge.

Men det er alt for tidligt, mener man i HK, hvor forbundsformand Kim Simonsen foreslår, at den neutrale periode bør gælde året ud.

- Den skal forlænges, så man ikke falder ud af dagpengesystemet efter to års ledighed. Og det skal den, fordi arbejdsløsheden er stærkt stigende og ser ud til at fortsætte.

- Ligesom regeringen hjælper landets virksomheder, så skal vi også hjælpe de arbejdsløse, siger han.

HK repræsenterer over 230.000 medlemmer - hvoraf en del af dem er kontorfunktionærer og butiksansatte i det private erhvervsliv.

HK-forbundsformand Kim Simonsen luftede store bededag sine tanker om en genstart af dansk økonomi i en kronik i Politiken. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kim Simonsen frygter, at nogle af dem vender tilbage til en fyreseddel, selvom regeringens lønkompensation har holdt hånden under 150.000 ansatte i virksomhederne, der ellers risikerede at ende i statistikkerne over nyledige.

- Vi håber selvfølgelig, at de allesammen kommer tilbage til deres job. Men vi er samtidig nervøse for, at den her krise har ændret købemønstre på en måde, så nogle af de her arbejdspladser, der er blevet lukket ned, ikke kan klare sig.

Risiko for 'tsunami af langtidsledige'

Hos brancheorganisationen Danske A-kasser lavede man efter regeringens nedlukning af samfundet 11. marts en undersøgelse blandt organisationens 23 medlemmer.

Sammenlagt svarede a-kasserne, at de havde 9.000 medlemmer, der havde brugt halvandet år eller mere af deres ret til to års dagpenge.

En stor del af dem er nu i akut fare for at ryge helt ud af dagpengesystemet, forklarer direktør Verner Sand Kirk.

- Hvis man bare sætter dagpengeuret i gang igen efter tre måneder, så vil vi se, at rigtig mange vil miste retten til dagpenge inden for kort tid.

Verner Sand Kirk, direktør for Danske A-Kasser, advarer om en stor stigning i ledigheden. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Han peger samtidig på, at der kan være en del af de ansatte, der lige nu har undgået en fyreseddel som følge af regeringens lønkompensationsordninger, som går en usikker fremtid i møde.

- Vi risikerer at stå med en tsunami af langtidsledige om to år, hvor rigtig mange ryger ud af systemet, hvis man ikke gør noget. Det så vi også i 2013 i forbindelse med efterdønningerne af finanskrisen.

De langtidsledige, der har stået uden for arbejdsmarkedet i mere end et år, udgør et særligt problem på arbejdsmarkedet.

Det bliver nemlig sværere og sværere for dem at finde tilbage i job, jo længere tid der går.

- Det er jo ikke, fordi der vises sociale hensyn, når der rekrutteres folk, siger Verner Sand Kirk.

Vil hæve dagpengesatsen

En af de a-kasser, hvor der er flest langtidsledige medlemmer, er 3F's a-kasse, der samtidig er en af landets største.

Her havde hver tiende af de i alt 21.600 ledige medlemmer per 18. marts mere end halvandet års forbrug af dagpengeperioden på to år.

Og et kig på øjeblikkets udbud af stillinger er ikke opløftende, lyder det fra forretningsordfører Eva Obdrup.

- Der er uden tvivl behov for at se på en udvidelse af perioden, fordi der fortsat slås meget få stillinger op.

- Samtidig er det vigtigt med en økonomisk håndsrækning til de ledige, fordi mange er rigtig hårdt ramt økonomisk. Det vil samtidigt stimulere det private forbrug, siger hun.

3F organiserer faggrupper som eksempelvis bagagemedarbejdere, chauffører, rengøringsassistenter, postbude, håndværkere og tjenere. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

HK-Forbundsformand Kim Simonsen er enig i, at der med udsigt til stigende ledighed er en risiko for, at mange ikke vil kunne klare sig for de cirka 19.000 kroner før skat, som dagpengesatsen ligger på i dag.

- Hvis man får udbetalt 12.000 eller 13.000 kroner efter skat og skal betale 7.000 kroner i husleje, så kan det blive svært at få hverdagen til at hænge sammen.

Han ønsker ikke at sætte konkret beløb på, men peger på, at regeringen og Folketinget har aftalt, at selvstændige kan få en lønkompensation på op til 23.000 kroner.

- Dermed har man jo syntes, at 19.000 kroner var for lidt til de selvstændige, så det kunne være en pejling.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger i et mailsvar til DR Nyheder, at fastfrysningen af dagpengeperioden efter planen kun gælder så længe, samfundet har været lukket ned.

- Nu begynder vi dog at genåbne og planlægger også initiativer, der sætter gang i økonomien igen. Derfor har vi ikke på nuværende tidspunkt planer om at sætte dagpengene på pause længere end til udgangen af juni.

- Men det er klart, at vi følger situationen tæt og vil se på reglerne igen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk