Fagforeninger forventer flere penge på bordet ved overenskomstforhandlinger

Fagforeningerne har højere forventninger til overenskomstforhandlingerne, end de har haft i årevis.

Topforhandlerne på industriområdet ved overenskomstforhandlingerne i 2014. Nu skal de til det igen. Fra venstre Dansk Industris adm. direktør Karsten Dybvad, CO-industris formand Claus Jensen og næstformand Mads Andersen (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Her til formiddag lyder startskuddet til overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked. Og efter en række forhandlinger i krisens tegn møder fagforeningerne nu op med højere forventninger.

- Der er ingen tvivl om, at denne gang er der en forventning hos de faglige organisationer om, at der er mere at forhandle om. At der så at sige er flere penge på bordet, siger Søren Kaj Andersen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, til DR Nyheder.

Siden finanskrisen slog benene væk under økonomien, er fagbevægelsen gået med til at indgå overenskomster med meget små lønstigninger og andre forbedringer.

Men nu er krisen efterhånden et overstået kapitel, og det betyder at kravene bliver højere.

Tilbageholdenhed skal belønnes

Det har ikke været muligt at få topforhanderne på det toneangivende industriområde i tale, før de sætter sig til forhandlingsbordet senere i dag.

Men formanden for Dansk Metal i Himmerland peger på, at virksomhederne generelt klarer sig godt igen.

- Der er da en forventning om, at når nu det går bedre, så skal der også gerne være plads til at belønne den tilbageholdenhed, der har været tidligere, så vi får tingene op i normalt gear igen, siger Ole Madsen.

Samme melding kommer fra Benny Vinther Jensen, der er formand for 3Fs industrigruppe i Aalborg.

- Nu er vi i en situation, hvor beskæftigelsen er fornuftig, og indtjeningen til virksomhederne ser umådeligt fornuftig ud. Så nu forventer vi selvfølgelig også, at nogle af de krav, vi stiller, bliver imødeset, siger Benny Vinther Jensen til DR.

Tryghed også på dagsordenen

Udover mere i løn vil fagforeningerne også gå efter mere tryghed. For eksempel i form af bedre mulighed for efteruddannelse og videreuddannelse, vurderer arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen.

- Sådan at hvis man bliver ledig, så får man rent faktisk nogle stier at gå af, som sikrer noget opkvalificering, og dermed bedre mulighed for at komme i job igen, siger Søren Kaj Andersen til DR Nyheder.

Topforhandlerne på industriområdet holder præsenterer deres krav klokken 11 i dag, og derefter går forhandlingerne i gang.

Senere på måneden begynder de andre overenskomstforhandlinger på LO-området, og i løbet af næste måned forventes de første aftaler at falde på plads.