Fagforeninger om afsløring af skattefifleri: 'Der er ikke ord for det. Det er så langt ude'

Pensionselskaber bør overveje deres fremtidige samarbejde med Macquarie, lyder det fra fagforeningsboss i 3F.

De danske pensionsselskaber, der samarbejder med storbanken Macquarie, bør overveje, hvorvidt forretningsfællesskabet kan fortsætte efter afsløringer om skattefifleri.

Sådan lyder det fra Per Christensen, der er formand for fagforeningen 3F og med i den daglige ledelse af LO. LO repræsenterer lønmodtagerne i pensionsselskabet ATPs bestyrelse.

- Det skal tages op til grundig overvejelse, om ikke afsløringerne faktisk skal koste samarbejdet med en bank som Macquarie, og hvis det nu viser sig, at banken har bevæget sig udenfor lovens rammer, så skal samarbejdet stoppes, siger han.

Per Christensen er "godt og grundigt forarget" over, at en række storbanker har plyndret de europæiske statskasser for milliarder.

- Der er ikke ord for det. Det er så langt ude, at mennesker, der administrerer vores skattekroner helt bevidst sørger for, at vores velfærdssamfund samtidig bliver snydt for så mange penge af banker, man normalt har tillid til, siger Per Christensen.

Banditter i habitter

Twitter udtrykker formand for LO, Lizette Risgaard, sin forargelse over de banker og finansmænd, der har gjort brug af skattefiduser i flere lande i Europa.

- Så forarget! Banditter i habitter får atter lov at snyde fællesskabet så det driver, uden at der tages ved lære! Vi skal have flere kontrolmedarbejdere i Skat. Men nej, regeringen vil i barbere Skats indsats på området markant. Vanvid, skriver hun i et opslag på det sociale medie, hvor hun også opfordrer politikere til at handle:

- Kære politikere. I sidder med nøglen til løsningen. Stram op og gør det nu! Styrk kontrollen med økonomisk kriminalitet og skattesnyd - ellers svækkes tilliden til staten, til fællesskabet.

Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, erklærer sig enig med LO-formanden.

- Mange års besparelser i skat, bla på kontrolfunktioner, har haft en en høj pris for det danske samfund. Drop besparelserne og prioriterer Skat, skriver hun på Twitter.

Efterforskes som bedrageri

Den australske bank og TDC-aktionær, Macquarie, der i foråret købte telekoncernen sammen med pensionsselskaberne ATP, PFA og PKA, har i årevis spillet en nøglerolle i netværket, der specialiserede sig i forskellige former for formodet bedrageri med udbytteskat.

Banken har erkendt at have trukket milliarder op af statskassen i Tyskland, Schweiz og Frankrig. Men selskabet henviser til, at det var et ”ud af mere end 100 finansielle institutioner på markedet, som man trak sig fra i 2012”, og understreger, at der er indhentet vurderinger fra advokater, som sagde at transaktionerne var lovlige.

TDC-ejeren efterforskes dog for bedrageri.

Indenfor loven

Medejerne PFA, PKA og ATP, der tilsammen ejer 50 procent af TDC, har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder.

Pensionsselskaberne skriver dog i et skriftligt svar, at oplysningerne fra DRs dokumentar "gør indtryk", da de ikke havde kendskab til deres samarbejdspartneres rolle i kuppet mod de europæiske statskasser.

Samtidig skriver ATP på vegne af de tre selskaber, at deres viden om skattefifleriet "vil indgå i det samlede billede af Macquarie som fremtidig investeringspartner".

Per Christensen er ikke i tvivl.

- Man bliver simpelthen nødt til at sørge for, at man har samarbejdspartnere, der holder sig indenfor loven uden at snyde helt almindelig mennesker, siger Per Christensen.

Facebook
Twitter