Fagforeninger vil udfordre gyldighed af varsler om lockout

Flere forhandlere fra fagforeningerne rejser tvivl om gyldigheden af lockoutvarsel af offentligt ansatte.

Flemming Vinther (tv) og Anders Bondo (th) ankommer til Møde i forligsinstitutionen i København den 1. marts 2018. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Martin Sylvest Andersen/Scanpix)

Fagforeningerne for de offentligt ansatte stiller sig tvivlende over for, om flere af de varslinger af lockout, som de offentlige arbejdsgivere har udsendt, er gyldige.

Det siger Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsligt ansatte.

- Vi har nogle, der nu sidder og kigger på, om lockoutvarslerne overholder reglerne, siger han.

- De forskellige organisationer kigger på, om de er udtaget efter reglerne. Det er klart, at der vil blive reageret, hvis ikke de er.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, forklarer ifølge Avisen.dk, at nogle af varslerne er for upræcise. Han uddyber, at det er på kommunernes og regionernes område, at nogle af varslerne er for upræcise.

- Det er rigtig svært for os at se, hvem der vil være omfattet af en eventuel konflikt. Når man for eksempel skriver, at 'psykiatrien er undtaget fra konflikt,' hvad mener man så, siger FOA-formanden til Avisen.dk.

- Vi skal kunne give hvert enkelt medlem klar besked om. Derfor kan det komme på tale at kræve, at arbejdsgiverne sender varslerne forfra, siger Dennis Kristensen.

To dage til at komme med en uddybning

Ifølge Ritzau har FOA har givet deres modpart to dage til at komme med en "tilstrækkelig uddybning".

- Ellers skal der være fællesmøde, som er vejen på vej mod et arbejdsretskrav fra vores side om, at deres lockoutvarsler skal præciseres yderligere, siger Dennis Kristensen til Ritzau.

- Hvis de har så store mangler, at vi får ret i, at de ikke er gyldige, så skal der varsles forfra. Det er nok en noget længerevarende proces.

Efter at fagforeningerne og arbejdsgiverne opgav at finde en aftale, er parterne mødtes hos forligsmand Mette Christensen.

Her oplyser Dennis Kristensen, at parterne har drøftet frokost og lærernes arbejdstid, der er to af de tre store knaster i forhandlingerne. FOA-formanden forventer, at parterne bevæger sig videre til lønkrav.

Han beskriver forhandlingerne om løn som "paraplyen" over forhandlingerne.

"Der bør ikke være noget at være i tvivl om"

Danske Regioner, der har varslet lockout af omkring 70.000 regionalt ansatte, er helt uforstående over for kritikken, blandt andet den fra FOA.

- Vi har ikke lockoutet psykiatrien, hvilket vi meget tydeligt har kommunikeret.

- Derfor bør der ikke være noget at være i tvivl om. Men vi tager selvfølgelig gerne et møde med fagforeningerne - især hvis vi modtager en begæring om et fællesmøde, men det er ikke sket endnu, oplyser Danske Regioner i en mail.

/ DR Nyheder /