Fake News: Usand historie om dansk milliardær deles på Facebook

En nyhed om et stort køb af Christian Stadil deles på sociale medier. Men det er ren fake news, siger Stadil.

"Danish Billionaire Christian Stadil has invested $1,5 billion US dollars in a new Social media startup company. Will it take over Facebook?" Sådan lyder opslaget, der skal få folk til at klikke på linket på Facebook. (Foto: © Mathias Sommer DR Nyheder)

'Danish Billionaire Invests 1,5B in Tech Startup'.

Sådan lyder nyheden om den danske milliardær Christian Stadil, der skal have købt en start-up-virksomhed for 1,5 milliarder dollars.

Nyheden spredes på Facebook og kommer blandt andre fra nyhedsmediet CNM Finance.

Men historien er fake:

- Det har slet ikke hold i virkeligheden. Nu er vi blevet nødt til at gå ud at dementere nyheden, fordi det har spredt sig så meget, siger Christian Stadil, der via sin virksomhed Thornico ejer blandt andet tøjmærket Hummel.

Flere partnere skrev

Det var i første omgang Hummel-direktør Allan V. Nielsen, der kontaktede Christian Stadil omkring den store nyhed om den enorme investering:

- Han skrev på en sms, at 'du har da den store tegnebog fremme,'. Men det tænkte jeg ikke videre over. Så skriver min partner i en opstartsvirksomhed, om jeg har investeret så mange penge i den her virksomhed. Det er folk, jeg stoler på, så jeg må jo undersøge, hvad det er for noget. Pludselig dukker det op flere og flere steder, siger Christian Stadil.

Historien om Christian Stadils opkøb af startup-virksomhed er afsendt af CNM Finance. (Foto: © screenshot)

- Det var ikke bare opdateringer. Men der var artikler og interviews. Men jeg kan bare sige, at det er de facto falsk, siger han.

I dag har Thornico haft fat i Facebook og hjemmesiden, hvor nyheden er bragt, for at få fjernet historien. Nu leder linket på Facebook videre til en hjemmeside, der sælger ydelser, som kan forudsige aktiekurser.

- Historien var kommet så bredt ud, at vi var nødt til at reagere.

Fake News og real news

Christian Stadil er ikke vred eller irriteret over, at den falske historie cirkulerer. Han kalder historien 'kuriøs'.

Til gengæld synes han, det er interessant, at han pludselig er hovedperson i en større historie om falske nyheder. Falske nyheder tildeles blandt andet en del af æren for, at Donald Trump blev valgt til USA's præsident i efteråret.

- Fake News er et superspændende emne. Facts er blevet mere udvandede. Jeg læste en artikel om, at tobaksindustrien i mange år holdt stand, fordi de var med til at sprede falske historier, siger Christian Stadil.

Stadil har selv været en tur i mediemøllen i foråret, efter han under stor bevågenhed fyrede sin tidligere direktør i Hummel, Søren Schriver, og på et kontroversielt pressemøde beskyldte ham for svindel i et tyrkisk datterselskab.

- I og med jeg har været en del i medierne, har jeg på afstand observeret, at det ikke er alt, der skrives, som er 'Fake News'. Men når man står midt i sådan noget, oplever jeg, at noget er rigtigt, og noget er fordrejet og manipuleret, og nogle oplysninger bliver tilbageholdt. Det, oplever jeg, er et stigende problem hos netmedier, siger Christian Stadil.

I et svar til DR Nyheder skriver Facebook:

- Vi tager misinformation alvorligt. Vores mål er at forbinde folk med de historier, de finder mest meningsfulde, og vi ved, at folk ønsker præcise oplysninger. Vi har arbejdet på dette problem i lang tid, og vi tager dette ansvar alvorligt. Vi har gjort betydelige fremskridt, men der er mere arbejde at gøre, skriver Facebook og opfordrer brugerne til proaktivt at fortælle Facebook, når de støder ind i en usand historie:

- Enhver på Facebook kan rapportere et link som falsk, og vi bruger signaler fra disse rapporter til at forstå, hvilke historier vi kan klassificere som misinformation.