Fakta: Novo Nordisks schweiziske skattesag

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk er centrum i en gigantisk skattesag. Læs her hvad der er op og ned i sagen.

(Foto: novo nordisk © novo nordisk)

* Medicinalvirksomheden Novo Nordisk har over en årrække flyttet store dele af sin forretning til Schweiz. Konkret er det sket ved, at selskabet har flyttet rettigheder og patenter til en række produkter til to schweiziske datterselskaber, Novo Nordisk Femcare og Novo Nordisk Health Care. Det drejer sig om blødermedicinen Novoseven, væksthormonet Norditropin samt medicin til hormonbehandling til kvinder. Dermed skal indtægterne fra salget verden over beskattes i Schweiz, hvor indkomstskatten er langt lavere end i Danmark.

* Skat mener imidlertid, at den danske statskasse er gået glip af 5,5 milliarder kroner i tabte skatteindtægter. Novo Nordisk har nemlig sat priserne på patenterne såvel som de løbende transaktioner mellem de schweiziske og danske selskaber alt for lavt, og dermed er værdierne ikke blevet beskattet korrekt, da de blev ført ud af Danmark, mener Skat.

* Skat mener, at Novo Nordisk har brudt ligningslovens paragraf II, der fastslår, at værdier, der overføres mellem selskaber i samme koncern, skal prissættes på markedsvilkår - altså som var der tale om to af hinanden uafhængige selskaber. Dette princip kaldes armslængdeprincippet. Hvis ikke denne såkaldte interne afregningspris eller transferpris er på markedsvilkår, er der risiko for, at værdierne ikke beskattes korrekt. Af samme grund benyttes metoden af multinationale koncerner til at sende overskud i skattely.

* I Novo Nordisk-sagen mener Skat, at prisen var 6,8 milliarder kroner for lav, da en række patenter til væksthormonet Norditropin blev overført fra den danske del af Novo Nordisk til den schweiziske del i 2006 og 10,8 milliarder kroner for lav ved en lignende overførsel i 2007. - Desuden mener Skat, at de schweiziske selskaber burde have betalt samlet 4,2 milliarder kroner mere for en række ydelser så som administration, forskning og produktion, som Novo Nordisks danske moderselskab løbende har udført for de schweiziske datterselskaber i årene 2005-2009.

* I alt har Skat dermed forhøjet selskabets indkomst med 22 milliarder kroner - svarende til 5,5 milliarder kroner i selskabsskat. Novo Nordisk har givet Skat medhold i dele af sagskomplekset og erklæret sig uenig i andre dele. En del af sagen verserer nu ved Landsskatteretten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk