Fakta: Sådan er storbanker involveret i formodet bedrageri

Store internationale banker har spillet en nøglerolle i den skatteskandale, der har tømt Europas statskasser for milliardbeløb.

En række store, internationale banker optræder i CumEx-dokumenterne.

En lang række af verdens største banker er dybt involveret i den skatteskandale, som alene i Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet 410 milliarder kroner.

Bankernes navne og logoer optræder overalt i de 180.000 siders materiale, som DR i samarbejde med 18 medier og koordineret af den tyske researchorganisation Correctiv har undersøgt igennem de sidste mange måneder for at kaste lys over det måske største skattekup i historien.

Men hvordan er de mange banker mere præcist involveret? Hvad afslører dokumenterne?

Det omfattende materiale dokumenterer, at en række af verdens største banker i en årrække selv har organiseret og udført en række transaktioner, der alene har haft til formål at trække milliarder ud af statskasser i Europa.

Der er tale om transaktioner, som myndighederne i blandt andet Tyskland i dag efterforsker som klokkeklart bedrageri.

Godkendt af ledelsen

Dokumenterne viser også, at transaktionerne er sket med godkendelse fra ledelserne i flere af de pågældende banker. Det var altså ikke bare handler, som tilfældige medarbejdere udførte på et eget initiativ.

Derfor er der også rejst sigtelser mod en stribe topfolk i storbankerne, afslører dokumenterne.

De banker, hvor det ud fra de 180.000 sider er muligt at dokumentere, at de selv har organiseret og udført udbytteskattefidusen, er:

Den britiske storbank Barclays og australske Macquarie Bank.

Desuden oplyser to tidligere direktører i JP Morgan i London, Aniel Anand og Rakesh Majhitia, i afhøringer, at også den amerikanske storbank selv organiserede og udførte udbytteskattefidusen, i Tyskland kendt som cum ex, mod Tyskland i 2009 og 2010.

Den australske storbank Macquarie spillede ifølge dokumenter i CumEx-samarbejdet en central rolle i et stort anlagt forsøg på at hive milliarder ud af den tyske statskasse i 2011. (Foto: © TIM WIMBORNE, Scanpix)

I Tyskland er der for nylig rejst straffesag mod en række tidligere og nuværende aktiehandlere i banken Hypo-Vereinsbank, der i perioden 2006 til 2008 er anklaget for at have svindlet i Tyskland.

Ifølge anklageskriftet har ansatte i Hypo-Vereinsbank udført lignende transaktioner til skade for Schweiz.

Primebroker og depotbank

De 180.000 siders dokumenter viser også, hvordan de samme banker har spillet en nøglerolle i forhold til udbytteskatte-fidusen i hvert fald i forhold til formodet bedrageri mod Tyskland, Schweiz og Danmark.

Det gælder for eksempel i rollen som såkaldt primebroker, hvor man stiller en kassekredit til rådighed for de skuffeselskaber, som udnyttes i den formodede svindel.

En kassekredit, der bruges til at finansiere de finansielle instrumenter, som udgør det formodede bedrageris byggeklodser.

Typisk er der tale om kassekreditter på mange milliarder kroner. Og dokumenterne afslører, at de involverede banker ikke stiller kassekreditterne til rådighed for skuffeselskaberne uden at have fuldt indblik i og kontrol med de transaktioner, som de øvrige aktører i fupnummeret udfører.

En anden rolle kan være rollen som depotbank, hvor banken går ind og stiller såkaldte depoter til rådighed for transaktionerne, udsteder de dokumenter, der efterfølgende sendes til skattemyndighederne, samt i nogle tilfælde også står for selve ansøgninger om udbetaling af udbytteskatten hos skattemyndighederne.

De 180.000 sider afslører, at blandt andre følgende banker har spillet den ene eller eventuelt begge roller:

Deutsche Bank, Merril Lynch, Morgan Stanley, Credit Suisse, State Street, BNP Paribas, Banco Santander, Investec og Macquarie Bank, Commerzbank.

Barclays lukkede sin afdeling i 2013

Flere banker har svaret skriftligt på DR's henvendelser:

Barclays har ikke udført handelsstrategier relateret til Danmark eller andre europæiske lande (udover Tyskland)… Transaktionerne i Tyskland blev udført af Barclays ”Structured Capital Markets” team, der blev lukket i starten af 2013.”

”Som en stor spiller på finansmarkedet var Deutsche Bank involveret i en nogle af sine kunders cum ex-transaktioner. Deutsche Bank samarbejder fuldt ud med myndighederne, udlevere informationer og hjælper med at adressere fakta i sagen.”

”Anklagemyndighederne i Køln, Frankfurt og München har indledt en kriminel efterforskning mod nuværende og tidligere ansatte i Hypo-Vereinsbank med det formål at afprøve, om de har begået påstået skatteunddragelse…”

Macquarie Bank erkender at have udført forskellige varianter af skattefidusen mod Tyskland, Schweiz og Frankrig, men henviser til, at man ”var en ud af mere end 100 finansielle institutioner på markedet, som man trak sig fra i 2012.”

Desuden henviser banken til, at man havde indhentet vurderinger fra advokater, der sagde at transaktionerne var lovlige.

Commerzbanks talsperson, Erik Nebel, skriver i et svar til DR:

- Den offentlige anklagemyndighed i Frankfurt undersøger transaktioner foretaget af Commerzbank og den tidligere Dresdner Bank omkring udbyttedatoen (cum-ex-transaktioner). Commerzbank samarbejder fuldt ud med myndighederne. Ved udgangen af 2015 indledte Commerzbank en analyse af potentielle cum-ex-transaktioner mellem 2003 og 2011. Commerzbank har stillet resultaterne af denne undersøgelse til rådighed for myndighederne og har siden været sammen med dem.

CreditSuisse, State Street, BNP Paribas og Investec har ikke ønsket at kommentere sagen.

JP Morgan, Morgan Stanley, Merrill Lynch og Banco Santander har ikke svaret på DR’s henvendelser.

Aktier, udbytte og skat

  • Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

  • Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

  • I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skattevæsenet.

  • Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.

  • Men ifølge de danske myndigheder har hundredvis af pensionskasser og selskaber fået refunderet udbytteskat, som de slet ikke har betalt. I alt har Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.