FAKTA Sådan foregår kursmanipulation

Don Ø og den tidligere direktør i Parken er sigtet for kursmanipulation for millioner af kroner. Se her, hvad kursmanipulation betyder.

Det er strafbart at manipulere med kurser - og kan give fængselsstraffe. (© Colourbox)

Kursmanipulation er et samlet begreb for de tilfælde, hvor en eller flere personer i fællesskab påvirker - eller forsøger at påvirke - kursen på et værdipapir.

Det kan være en aktie eller en obligation, og det sker på en måde, så kursen afviger fra, hvad den ellers ville have været.

Kursmanipulation betragtes som en ganske grov lovovertrædelse, idet markedets øvrige aktører skal kunne stole på, at kursen på en given aktie er udtryk for aktiens reelle værdi.

Kursmanipulation kan blandt andet bestå af:

  • Udbredelse af oplysninger - eksempelvis gennem medierne - der er egnet til at give urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på værdipapirer.

  • Transaktioner eller handelsordrer, der er egnet til at give urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på værdipapirer.

  • Transaktioner eller handelsordrer, hvor der benyttes fiktive indretninger eller andre former for bedrag.

  • Transaktioner eller handelsordrer, hvor en person eller flere personer i fællesskab sikrer, at kursen på et eller flere værdipapirer ligger på et unormalt eller kunstigt niveau.

Kilder: Blinkenberg strafferetsadvokater og /ritzau/