FAKTA Tican - Det 'lille' slagteri på Strandvejen 6

Først ville Danish Crown have Tican, og nu vil tyske Tönnies. Læs her historien om det ombejlede nordjyske slagteri.

Tican Svineslagteri har haft hovedsæde i Thisted siden 1931. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

På Strandvejen i Thisted - på første række ud til Limfjorden - ligger slagteriet Tican.

Bag de røde mursten arbejder cirka 650 slagteriarbejdere, og de producerer alt fra fersk og frosset svinekød til bacon og færdigretter. Siden 1931, hvor slagterivirksomheden blev grundlagt, er der blevet slagtet svin på stedet.

Hvor Tican før producerede kød til den sultne nordvestjyde, producerer slagteriet nu kød til mere end 50 lande fordelt over hele verden. Faktisk bliver kun 13 procent af koncernens svinekød i Danmark.

Men det er længe siden, at medarbejderne har været så nervøse, som de har været det seneste år, fortæller slagteriets tillidsrepræsent.

Rusland gjorde det onde ved Tican

Tican har det seneste år været i dybe økonomiske vanskeligheder som følge af Ruslands boykot af svinekød fra EU. I løbet af vinteren 2014/2015 blev problemerne så alvorlige, at selskabets ledelse besluttede sig for at indlede fusionsforhandlinger med Danish Crown.

Det skabte dybe panderynker blandt de ansatte:

- Hvis vi præsterer godt nok, så er jeg sikker på, at der også er et slagteri i Thisted om fem år, men du kan ikke presse mig til at love, at det er der længere tid end det, sagde Ticans bestyrelsesformand, Jens Jørgen Henriksen, i marts til DR Nyheder.

Alligevel fortsatte fusionsplanerne. Og med Danish Crowns løfter om, at der fortsat er et slagteri i Thisted, hvis landmændene blot leverer svin nok, og medarbejderne bevarer produktiviteten, begyndte de ansatte at vænne sig til tanken om en fusion og et nyt navn.

Slagteriansatte er optimistiske

Mandag morgen blev deres verden dog vendt rundt. Ticans øverste direktør samlede alle de slagteriansatte i kantinen og fortalte, at Tican i stedet bliver købt af den tyske fødevarevirksomhed Tönnies.

En besked, som ifølge tillidsrepræsentanten i Thisted, kom som en bombe. Men en bombe, som blev modtaget med stående bifald.

- Vi er optimister og har store forventninger til samarbejdet, siger tillidsrepræsentanten Peter Uve Andersen til DR Nyheder.

Engang var der mange konkurrenter til Tican, men i dag er der kun to danske andelsslagterier tilbage: Tican selv og Danish Crown. Og med salget til Tönnies får Danish Crown nu endnu hårdere konkurrence.

Tican har 277 ejere

Tican er ejet af 277 andelshavere og har solide forretningsenheder i både England, Polen, Tyskland og senest Kina.

Med med det tyske håndslag, har selskabet indgået en rammeaftale om overdragelse af aktiekapitalen i Tican A/S til den Tönnies Fleisch, som allerede har etableret sig i Danmark. Nærmere præcist med et slagteri i Brørup i Sydjylland.

Før overtagelsen går igennem, skal EU's konkurrencemyndigheder dog godkende aftalen. Det ventes afsluttet allerede ved årsskiftet.

Kilder: Tican, Danish Crown og Slagterimuseet.dk.

FacebookTwitter