Falck politianmeldes for brud på konkurrenceloven

Falcks pres på Bios har hæmmet konkurrencen, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Falck har droppet at anke Konkurrencerådets afgørelse i sag om brud på konkurrenceloven, og derfor vil redningskoncernen nu blive politianmeldt.

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til DR Nyheder.

- Vi forbereder politianmeldelsen til SØIK, og så forventer vi, at Falck vil blive straffet for at misbruge deres dominerende stilling på markedet til at ekskludere en konkurrent, siger kontorchef i styrelsen, Søren Bo Rasmussen.

Kontorchefen understreger, at Falck har "hæmmet konkurrencen". Blandt andet ved at sprede negative historier om ambulance-konkurrenten Bios.

Betalt spin og negativ pressedækning

Falck forsøgte ifølge Konkurrencerådets afgørelse at tilsværte Bios med betalt spin, negativ pressedækning og en social medie-kampagne i forbindelse med overdragelse af en ambulancekontrakt til det hollandske selskab Bios i Region Syddanmark i 2014.

Aktiviteterne, der var tilrettelagt af Kommunikationsbureauet Advice, omfattede desuden metoder, der skulle sørge for, at påvirkningskampagnen ikke pegede tilbage på Falck, lyder det i afgørelsen.

Udmeldingen fra Falck var i sidste uge, at Konkurrencerådets afgørelse om brud på konkurrenceloven ville blive anket, men i dag står det klart, at Falck ikke længere anfægter den.

Falck tager afstand fra egen kampagne

Administrerende direktør i Falck, Jakob Riis, forklarer, at redningskoncernens ledelse har nærlæst præmissen for Konkurrencerådets afgørelse. Og med den for øje står det ifølge direktøren klart, at "intentionen om at påvirke konkurrencen er en overtrædelse af loven".

- Det var nyt for os, og det har givet anledning til en revurdering, siger han og tilføjer, at Falck også er i gang med en oprydning, der skal genskabe tilliden.

- Vores turnaround er vigtig for os, og den er uforeneligt med at skulle forsvare juridiske og tekniske aspekter i en sag, der ligger mere end fire år tilbage, og som vi kun kan tage afstand fra, lyder det fra Jakob Riis.

Bios: Vi vil forfølge sagen yderligere

CEO i hollandske Bios-groep, Stef Hesselink, er glad for, at Falck alligevel ikke anker afgørelsen. I en mail til DR Nyheder skriver han:

- Det er positivt, at Falck og deres ejere erkender, hvad der er blevet dokumenteret meget grundigt af konkurrencemyndighederne. Det var det eneste rigtige at gøre.

Sagen er dog ikke slut for Bios, understreger Stef Hesselink.

- Hvis Falck virkelig vil leve op til deres ansvar, bør de træde frem og fortælle, hvordan de vil kompensere for det, der er sket. Vi vil naturligvis forfølge sagen yderligere.

Kurator for boet efter Bios' danske selskab, Jan Bruun Jørgensen, oplyser, at Falck efter at have droppet en anke mod en afgørelse i Konkurrencerådet vil blive mødt af et erstatningskrav.

Advokat Torkil Høg, der repræsenterer Bios sagde fredag, at der kan være et trecifret millionkrav på vej til Falck.