Der bliver født færre børn i Danmark.
I 2013 var der 9.000 færre nyfødte end for fem år siden.
Både på offentlige og private arbejdspladser mærker man nu for alvor, at der mangler børn.
Halvtom børnehave
Dronning Fanes Børnehus på Møn er et godt eksempel. Børneinstitutionen er normeret til 75 børn, men lige nu er der kun 30 børn i institutionen.
- Vi kan jo ikke drive en så stor institution med kun 30 børn, siger formanden for børneudvalget i Vordingborg Kommune, Kirsten Overgaard, Venstre.
Billedet er det samme på en række af kommunens børneinstitutioner.
- Vi vil gerne bevare daginstitutionerne. Men for at vi kan gøre det, så bliver vi nødt til at flytte dagplejebørn ind på institutionerne og omdanne dem til vuggestuebørn, siger Kirsten Overgaard.
Det betyder, at kommunen nedlægger 36 dagplejestillinger.
Hele landet ramt
Vordingborg Kommune er langt fra enestående. Flertallet af de danske kommuner har skåret ned på børnepasning, fordi der er færre børn at passe.
I 2008 hvor antallet af børnefødsler begyndte at falde var der over 192.000 der var beskæftiget med at passe eller undervise børn i kommunerne. I 2013 var tallet faldet til 177.000. Det er 15.000 færre - og en del skyldes det faldende antal børn.
- De hårdest ramte er dem, der arbejder med små børn. For det i første omgang de helt små børn, der er blevet betydeligt færre af, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.
Virksomheder rammes
Det lave fødselstal rammer også det private erhvervsliv.
- I første omgang er det jo især de virksomheder, der producerer og sælger ting til små børn, der bliver ramt. Produkter som bleer, babymad og tøj til små børn, der er et markant mindre marked end der var for et par år siden, siger Las Olsen.
- Så der er et stort antal private arbejdspladser, som bliver ramt af, at vi køber mindre til børnene, siger han.
Børnetøj
Firmaet Brands4Kids, der blandt andet producerer børnetøjs-mærkerne Pippi og Minymo, mærker tydeligt, at der er færre børn i Danmark.
- Tøj til de helt små børn fra nul til tre år, der har vi set en tilbagegang. Vi er mærket af det faldende fødselstal, og det er vi primært fordi vores kunder, butikkerne, er mærket af det, siger administrerende direktør Erik Andreæ.
Det har kostet arbejdspladser.
- Set over en to-årig periode, så har vi skåret ned med omkring 4-5 medarbejdere. Færre kunder, færre nye kollektioner der skal udvikles, det betyder også, at man skal trimme sin virksomhed. Det er klart. Vi skal jo tjene penge, siger han.
Til forskel fra en offentlig børneinstitution så kan virksomheden faktisk gøre noget.
- Gud ske tak og lov så er det ikke alle lande, der er så hårdt ramt som Danmark. Vi har valgt, at sætte fokus på eksport for at imødegå den tilbagegang, som vi oplever i Danmark. Det klarer vi os hjem på, siger salgsdirektør Michael Nederby fra Brands4Kids.
Du kan se mere i Magasinet Penge på DR1 i aften.