Falske Lego-klodser spreder sig hastigt i Europa

Flere vestlige forbrugere importerer billige Lego-kopier fra Kina. Alvorlig sag for Lego, vurderer ekspert.

Forbrugere i Europa kaster deres kærlighed på billige Lego-efterligninger fra kopifirmaet Lepin, der er under anklage for at snylte på Legos gode omdømme og ideer.

Lego lagde sag an mod Lepin i 2016 ved en kinesisk domstol, men Lepin har ifølge DR Nyheders research svaret igen ved at producere endnu flere Lego-efterligninger.

Samtidig er Lepin begyndt at sprede sine produkter til europæiske markeder, og dermed udvikler kopitruslen sig fra et kinesisk problem til et større globalt problem for Lego.

- Kopierne fra Lepin er så vellignende, at mange forbrugere vil have svært at kende forskel. Så det er en alvorlig sag for Lego, når produkterne bliver spredt til en række forskellige markeder, siger Eva Aaen Skovbo, der er ekspert i immaterielle rettigheder og advokatpartner i Patrade, til DR Nyheder.

Sælges fra netbutikker

De seneste måneder har tusindvis af forbrugere i lande som Italien, Frankrig, England, Polen, Danmark, Rusland, USA, Brasilien og Australien købt Lego-efterligningerne fra Lepin, viser DR Nyheders research.

Købet foregår i mange tilfælde i engelsksprogede netbutikker med Lego-lignende grafik, professionel kundeservice og etablerede fragtaftaler med firmaer som DHL, der bringer kopiprodukterne fra Kina til kundernes hjemadresse.

DR Nyheder har set nærmere på flere engelsksprogede kinesiske onlinebutikker, bl.a. ”Lepin Building Blocks”, der i december 2016 slog dørene op på den globale onlinehandelsplatform Aliexpress.

I onlinebutikken kan man i dag købe over 200 forskellige Lego-kopier, der alle bærer navnet Lepin. Fælles for æskerne er, at de ligner Lego-æsker. Produkterne ligner også til forveksling konkrete Lego-produkter. Selv brugsanvisningerne er næsten nøjagtige kopier.

Over stregen

Lego-ledelsen ønsker i dag ikke at give interview om Lepin, men meddeler dog skriftligt, at Lepins efterligninger går langt over stregen.

- I Lepins tilfælde er der uomtvisteligt tale om rene kopier af Lego-produkter fra inderst til yderst og dermed unfair konkurrence, skriver pressechef i Lego Roar Rude Trangbæk.

Men når Lepin ikke er dømt ved en kinesisk domstol, så kan forbrugere lovligt købe kopierne, har Lego tidligere erkendt.

Og forhandlerne har intet problem med at finde vestlige kopi-glade kunder. Eksempelvis har butikken Lepin Building Blocks foreløbig solgt 406 eksemplarer af denne Lego-kopi:, som koster 551 kroner. Til sammenligning koster originalen 1899 kroner i Toys'R'us’ danske netbutik

Stoppes ikke i tolden

Også butikker som Lepinbrick Store og H&H Co.,Ltd har et stort sortiment af Lepins Lego-kopier, som de markedsfører til kunder i vestlige lande.

De nævnte onlinebutikkers kundeservice oplyser alle, at de uden problemer kan sende Lego-efterligningerne til Europa og andre vestlige lande.

En af forhandlerne tilbød endda at skrive en lavere pris på Lego-kopien, når den blev sendt til Danmark, så kopivaren med større sandsynlighed ikke ville blive stoppet i tolden. DR Nyheder har købt en enkelt Lego-kopi af en Lepin-forhandler. Produktet nåede frem til Danmark som aftalt. Men blev dog pålagt moms, da det kom fra Kina og kostede mere end 80 kroner.

Hvor længe Lego skal vente på, at der falder dom i retssagen i Kina, tør Lego-ledelsen i dag ikke spå om.

- Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, hvornår der kommer en afgørelse i den konkrete sag, og det vigtigste for os er, at vi tager de skridt, der er nødvendige i forhold til at sikre, at forbrugerne ikke føres bag lyset og at vores rettigheder ikke krænkes, skriver Legos pressechef Roar Rude Trangbæk, der dog ikke ønsker at oplyse præcis hvilke skridt Lego forsøger at tage over for Lepin-forhandlerne.

Ifølge en af de seneste undersøgelser på området koster spredningen af kopivarer de europæiske virksomheder 360 mia. kroner årligt i tabte indtægter.