Falske mails og sms'er snød 22.000 i julehandlen

Nets beskriver svindel i december som et "organiseret og professionelt angreb".

Mange blev snydt i forbindelse med køb af julegaver på nettet. Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

Når julegaverne skal købes, bliver det mere og mere populært at klare hjemme fra sofaen.

Det udnytter fuskere dog til at svindle penge ud af godtroende sjæle, der handler på nettet.

I en pressemeddelelse oplyser Nets, at cirka 22.000 personer fra den 15. december og 30 dage frem modtog enten en sms eller en mail om, at der var problemer med deres forsendelse.

I beskeden blev det oplyst, at der var for lidt porto, og at man skulle indtaste sine kortoplysninger for at få sin pakke leveret.

Ved at trykke på linket blev man ledt over til en side, hvor man skulle indtaste sine kortoplysninger.

- Der er tale om et organiseret og professionelt angreb, som helt sikkert også har været dyrt at sætte op. Eksempelvis har bagmændene oprettet en stribe falske netbutikker, som har stået for at trække beløbene på ofrenes betalingskort. Alle webbutikkerne er baseret i udlandet, siger Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets, i pressemeddelelsen.

I alt slap 360.000 kroner igennem til svindlerne.

Artiklen fortsætter under grafikken.

95 procent lurede tricket

Nets fortæller, at man forhindrede misbrugsforsøg for omkring 8 millioner kroner, hvilket svarer til 95 procent af alle forsøg.

22.000 hoppede dog på den.

- Det er et skræmmende højt tal, og det er selvfølgelig nemt at sige "hold da op, hvor er folk dumme". Men det her kan ske for hvem som helst. Der er travlt i julen, mange er pressede, og mange venter på en pakke. Her ringer alarmklokken nogle gange først hos offeret i minutterne efter, at oplysningerne er indtastet - og så kan det være for sent, siger Sune Gabelgård.

Kampagnen ændrede karakter efter julen. I stedet kom pakkebeskederne til at omhandle konkurrencer.

- Vi vælger at fortælle om omfanget af svindelkampagnen for at skabe mere bevidsthed om, hvad det er, vi har med at gøre. Det er professionelle kriminelle. Samtidig også for at opfordre til, at vi alle lige tænker os om en ekstra gang, inden vi videregiver noget så fortroligt som kortoplysninger, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter