Familie i Allerød: Vi spiller, synger, leger og læser i tre-fire timer hver dag

Omsorgstiden boomer i danske familier - tag med på besøg hos en af dem.

Stressfri hygge før aftensmaden er højeste prioritet for familien Hejbjerg Sorknæs. (© DR Nyheder)

- Sara, kan du lige få noget lys på, siger Morten Hejbjerg Sorknæs og hjælper sin 10-årige datter med at låse sin cykel op.

Klokken er 15.45 og mørket er ved at falde på i Allerød. Far og datter er på vej for at hente syvårige Laura i skolefritidsordningen.

- Vi sørger for at have mere tid sammen med vores døtre om eftermiddagen, inden det bare bliver madlavning, lektier og sengetider, fortæller Morten Hejbjerg Sorknæs.

(© DR Nyheder)

Til daglig arbejder han som it-salgsingeniør, mens hans hustru Ditte Hejbjerg Sorknæs er chefkonsulent. Begge på fuld tid.

På trods af travle job har ægteparret fra Allerød i Nordsjælland truffet et valg om at have 3-4 timers kvalitetstid med deres døtre hver dag.

- Jeg synes, det virker naturligt at gøre det på den måde, vi gør. Man kan hurtigt komme væk fra at være en tæt familie, siger Morten Hejbjerg Sorknæs.

Dobbelt op på familietiden på ti år

Familien i Allerød er en af nutidens familier, der ifølge ny forskning fra Rockwool Fonden bruger dobbelt så meget tid på omsorg som ved årtusindskiftet.

Og særligt inden for de seneste ti år er det gået stærkt, viser tallene.

(© DR Nyheder)

Morten og Ditte Hejbjerg Sorknæs forsøger at hente deres to døtre omkring klokken 16 hver dag. Det giver plads til afslappet samvær inden aftensmaden.

- Børnene får nogle kortere dage, så man kan mærke, at de er knap så trætte i hovedet, når de kommer hjem, siger Morten Hejberg Sorknæs.

- Det betyder, at der ikke er helt det samme præstationspres på, at nu skal vi bare hygge, fordi vi nu har en halv time at gøre det i, koste hvad det vil, siger han.

Fædre engagerer sig mere i børnene

Forskningen fra Rockwool Fonden viser, at en gennemsnitlig far i dag bruger to timer og 15 minutter sammen med sine børn.

Det er mere end en fordobling siden 2001, hvor fædre dagligt brugte en time og syv minutter på tale, lege, læse og gå til fritidsaktiviteter med børnene.

Hos familien Hejbjerg Sorknæs bliver tiden inden madlavningen brugt på det, børnene helst vil lave.

Lauras valg falder på brætspillet 'Hvem er Hvem?' frem for læsning, da familien er samlet hjemme i parcelhuset.

(© DR Nyheder)

- Er din en dreng? Har din blå øjne? Har din brun hud? lyder spørgsmålene henover bordet.

Mor: Vores generation er anderledes

For Ditte Hejbjerg Sorknæs er det vigtigt, at børnene får den lige så meget tid sammen med far som med mor.

- Morten er en meget stor del af pigernes liv. Og det er med til at gøre dem mere selvstændige. De er rigtig gode til at hjælpe til herhjemme, så vi også kan hygge sammen, siger hun.

(© DR Nyheder)

De gamle kønsroller og mønstre, hvor far arbejder og mor passer børn får ikke grobund i hjemmet i Allerød.

- Jeg tror helt sikkert, der er sket et stort generationsskifte. Vores generation har meget mere fokus på vores børn, end vi egentlig har på os selv, siger hun.