Familien Jakobsen sparer op i skatten: 'Det er så ærgerligt at skylde'

Trods myndigheders anbefaling bruger flere skat som sparegris.

Familien Jakobsen består af Anton, Leif, Christine, Tobias, Laurits og Malte, og for dem fungerer restskat som en opsparing til for eksempel sommerferien. (Foto: Lu-ann Mollbjerg Kjeldsen © privat)

I familien Jakobsen bliver der sparet op på flere fronter:

For at undgå skattesmæk indbetaler Christine Lund Jakobsen og hendes mand sidst på året et større beløb ind til skat, end de behøver. For så føles den økonomiske sikkerhed større, forklarer Christine Lund Jakobsen, der er konsulent, børnebogsforfatter og mor til fire:

- Vi ved aldrig helt, hvor meget vi tjener, fordi en stor del af vores penge er B-indkomst. Så det er en slags opsparing for os. Det føles dejligt at vide, at der kommer en sum penge i marts måned hvert år, og så gør det ikke så meget, at vi ikke har dem her og nu.

Ingen renteindtægter

Christine Lund Jakobsen ved godt, at Skattestyrelsen ikke betaler renter af den overskydende skat, som hvert år ender mellem 10-20.000 kroner: Skrækken, for at få en stor opkrævning i skat i marts, overskygger goderne ved at tjene ekstra på de penge, Skattestyrelsen aldrig skulle have haft, mener Christine Lund Jakobsen:

- Det er så ærgerligt, hvis man skal betale, og for os er det en bedre fornemmelse, at vi ved, der er for meget. Desuden ved vi, at det er penge, der skal bruges i løbet af et år eller to, og så giver det ikke mening for mig at investere dem.

- I stedet bruger vi typisk den overskydende skat på ferie, efterskoleophold, konfirmation og andre store udgifter, der kan komme i løbet af et forår, siger Christine Lund Jakobsen.

Indviklede systemer

22-årige Vita Andersen synes, skattevæsenets vejledninger er for indviklede, og derfor har hun ligesom familien Jakobsen besluttet sig for at indbetale mere, end hun behøver.

- Jeg har egentlig en fin opsparing, men jeg har så svært ved at forstå skat og forskudsopgørelser, at jeg hellere bare vil være på den sikre side, så jeg som studerende ikke står og pludselig skal betale en masse tilbage. Det er ligesom “mit eget sikkerhedsnet", siger Vita Andersen og tilføjer:

- Jeg kan sagtens leve for den SU, jeg får udbetalt og derfor føler jeg, jeg lige så godt kan betale resten til skat og få en gode til sidst, i stedet for at leve rigtig godt, men ende med at skulle betale noget af det tilbage.

Det ideelle er nul

Skat bruges ikke kun som en slags livrem-og-seler-sparegris hos familien Jakobsen og Vita Andersen.

Mens et stigende antal borgere rammer plet på skatten, når de justerer deres digitale forskudsopgørelse, indbetaler flere så meget i skat, at de får store beløb tilbage i marts.

Det fortæller underdirektør i Skattestyrelsen, Karoline Klaksvig:

- Der er nogle, der er rigtig glade for at få deres egne penge tilbage. Det ideelle er dog, hvis alle kommer så tæt på nul som overhovedet muligt, siger Karoline Klaksvig, der opfordrer skatteborgere til at følge Skattestyrelsens vejledninger om indberetning for at ramme rigtigt og undgå skattesmæk.

I 2018 var den samlede overskydende skat 14,2 milliarder kroner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter