Familier stavnsbundet til forurenede grunde i 10 år

Over 400 familier står nu i kø til at få renset deres grunde for gamle forureninger, som de er uden skyld i. Ingen vil købe deres huse – og de er bundet på hænder og fødder.

Der er mellem 10 og 13 års ventetid for boligejere, der skal have deres giftgrund renset. (© DR)

Over 400 boligejere er lige nu fanget i en usælgelig bolig.

Deres grund er nemlig forurenet og det tager rigtigt lang tid at få gjort noget ved det. Omkring 10 års ventetid er der lige nu på at få grunden renset og indtil det sker, er man mere eller mindre bundet til sit hus.

DR's forbrugermagasin Kontant sætter tirsdag klokken 21.05 fokus på de stavnsbundne familier

En grim overraskelse

En af de uheldige familier er familien Ladefoged fra Jels i Sønderjylland.

For cirka to år siden ville familien Ladefoged gerne sælge deres hus. Men da familien kontakter den lokale ejendomsmægler, får de sig lidt af en overraskelse.

Mægleren vil ikke sælge familiens hus. Grunden er nemlig mistænkt for at være forurenet. Derfor mener mægleren, at huset ikke vil kunne sælges.

"Der er påvist jordforurening…"

Kort før jul sidste år kommer et brev fra Region Syddanmark. Et brev, der desværre bekræfter mistanken. Brevet indeholder svar på de jordprøver, der er taget på familiens grund. Svaret er nedslående:

- Der er påvist jordforurening med tjærestoffer i overfladejorden i haven i koncentrationer over afskæringskriteriet. Tjæreforureningen vurderes at udgøre en sundhedsrisiko ved den konkrete anvendelse til bolig med have, skriver regionen i brevet.

I mere end 17 år har familien boet i huset uden at have kendt til forureningen. De gamle salgsopstillinger nævnte ikke noget om tjære eller andre giftige stoffer i undergrunden.

- Vi blev meget overraskede over, at det var forurenet i den værste grad. Det havde vi slet ikke forestillet os, siger Jane Ladefoged.

Stavnsbundet i 10 år

Brevet fra Region Syddanmark gemmer dog på flere grimme overraskelser. Af brevet fremgår det nemlig, at der i øjeblikket er en ventetid på mellem 10 og 13 år, før grunden vil blive renset.

- Jeg kan slet ikke forstå, at det skal tage så lang tid at få grunden renset.

I dag er mere end 16.000 grunde giftige i en grad, så det kan være skadeligt for grundvand eller menneskers sundhed. Familien Ladefoged frygter derfor, at deres flytte-drømme nu definitivt er faldet til jorden.

- Vi føler jo, at vi er stavnsbundet til huset. Vi kan ikke sælge, vi kan ikke låne penge til oprensning. Vi kan ingenting, siger Peter Ladefoged.

Bevillingerne følger ikke med

I starten afsatte man omkring 100 millioner kroner årligt til oprensning af grundene. I dag er tallet 25 millioner kroner, og det strider ifølge en af Danmarks førende miljøadvokater, Håkun Djurhuus, imod det oprindelige formål med loven.

- Hvis man vil det her alvorligt, og man vil forfølge det hovedsigte, man havde dengang, så skal man bevilge nogle flere penge til det, siger miljøadvokaten.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening er man også utilfreds med de bevillinger, som politikerne har afsat til ordningen.

- Det er urimeligt, at familierne skal vente i så mange år, som tilfældet er. Jeg synes, politikerne skal trække i arbejdstøjet. Så skal de se at få bevilget de midler, så de familier kan blive hjulpet indenfor en anstændig tidshorisont, siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm.

Se Kontant om de stavnsbundne familier og hør, hvad miljøministeren vil gøre for at hjælpe dem - tirsdag kl. 21.05.Læs mere om giftgrunde i temaet Jorden er giftig på dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk