Farcen fortsætter: Nye ejendomsvurderinger udskydes for sjette gang

Det er nu planen, at de længe ventede ejendomsvurderinger begynder at komme fra sommeren 2021.

Morten Bødskov kalder yderligere udskydelse for totalt utilfredsstillende. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De nye ejendomsvurderinger, som mange hundrede tusinder af boligejere har ventet på i syv år, bliver yderligere udskudt.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Det betyder, at de første af de nye ejendomsvurderinger ikke kommer i 2020 som planlagt.

I stedet er de udskudt til sommeren næste år, oplyser ministeren. Det er sjette gang, at tidspunktet for vurderingerne bliver udskudt.

Der er tale om en foreløbig og usikker vurdering, og der skal nu udarbejdes et mere præcist skøn. Det arbejde skal en lang række uafhængige eksperter nu i gang med.

- Forsinkelsen er på ingen måder acceptabel. Mange har set frem til at få en mere retvisende ejendomsvurdering og få klarhed over deres fremtidige boligskatter, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

- Det er her er jo totalt utilfredsstillende for alle - ikke mindst for boligejerne. Men jeg tror, det står klart for alle, at det Skatteministerium, som denne her regering har overtaget ansvaret, er et ministerium, som på en række områder er grundlæggende udfordret, siger ministeren videre.

Kommer der en ny udskyldelse?

- Det afhænger helt og aldeles af den eksterne gruppes arbejde. Vi sætter dem til at følge processen. Jeg har sagt helt fra starten, at vi kommer ikke til at gøre noget forceret, siger Morten Bødskov.

Ejere af 715.000 boliger må vente

Udskydelsen af de nye ejendomsvurderinger får direkte konsekvens for 715.000 boligejere over hele landet.

De har nemlig betalt for meget i boligskat siden 2011 på grund af de fejlbehæftede ejendomsvurderinger.

I alt skal de mange boligejere have 13 milliarder kroner i tilbagebetaling, hvilket svarer til 18.000 kroner per husstand i gennemsnit.

Mens boligejerne venter på de penge, får de dog et plaster på såret. Gælden bliver nemlig forrentet med 6,2 procent.

Ejendomsvurderingerne har allerede haft konsekvenser for de nye boligskatteregler. De skulle være kommet allerede til næste år, men på grund af forsinkelserne kommer de først i 2024.

Den nye udskydelse af ejendomsvurderingerne sker blandt andet på grund af coronakrisen, fortæller skatteministeren.

- Vurderingerne kan man lave digitalt nu, men det er den endelige test af udsendelsen, der er problemer med. Det skyldes problemer med test – man har haft svært ved at få stikkene til at passe sammen, og så skyldes det corona-krisen, hvor mange af de medarbejdere, der sidder med det her, har været sendt hjem, siger Morten Bødskov.