Farlig svinebakterie breder sig hastigt mellem mennesker

I sidste måned blev der fundet mere end hundrede nye smittede. Det er det højeste antal hidtil.

Det er langt fra alle, der er smittet med MRSA CC398, der bliver syge. Ifølge Seruminstituttet har omkring hver femte af de smittede, der er fundet i år, været syge.

I juli måned fik 105 danskere at vide, at de er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398, der indtil videre har kostet fem personer livet herhjemme.

Det er det højeste antal nye smittede, der er fundet på en måned.

Ude af kontrol

I 2009 blev der fundet 43 smittede. Sidste år var tallet eksploderet til 649, og i år er vi allerede oppe på 575, viser tal fra Statens Seruminstitut.

- Det viser jo, at det er en epidemi, som er helt ude af kontrol, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, til DR Nyheder.

Flere bliver testet

Det er Statens Seruminstitut, der holder øje med udbredelsen af den multiresistente bakterie.

Her peger overlæge Robert Skov på, at man siden slutningen af 2012 har testet flere personer for MRSA end hidtil. Men det er kun en del af forklaringen, understreger han.

- Der er ingen tvivl om, at vi har set en reel stigning. Vi kan se, at der er flere, der har haft infektioner, fordi de har været syge af bakterien, siger Robert Skov til DR Nyheder.

Mange svinefarme inficeret

Det skønnes at op mod 70 procent af de danske svinebesætninger er smittet med MRSA CC398, og den bliver særligt farlig, når svinene får store mængder antibiotika. Det gør den nemlig resistent og dermed meget sværere at bekæmpe i mennesker.

Fra svinene har bakterien spredt sig til mennesker. I første omgang dem, der bor og arbejder tæt ved svinestaldene, men siden er bakterien begyndt at sprede sig fra menneske til menneske.

Således var der ingen af de fire dødsofre, der arbejdede med svin eller havde kontakt med nogen, der gjorde.

Myndighedernes ansvar

Hans Jørn Kolmos er ikke i tvivl om forklaringen på at svinebakterien breder sig så hurtigt.

- Det er jo en konsekvens af at smitteudbredningen i svinebesætningerne er blevet så voldsom, at den udgør en reel trussel.

Han mener, at myndighederne har et stort ansvar for at svinebakterien breder sig så hurtigt, som den gør.

- Det her er konsekvensen af at man ikke har grebet ind over for smittespredningen, siger Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder.

Ministerens plan

Før sommerferien søsatte Fødevareminister Dan Jørgensen en fempunktsplan, der skal inddæmme svinebakterien til staldene.

Hvorvidt den virker, er endnu for tidligt at sige.

Ikke alle bliver syge

Det er langt fra alle, der er smittet med MRSA CC398, der bliver syge. Ifølge Seruminstituttet har omkring hver femte af de smittede, der er fundet i år, været syge.

Men selvom man ikke bliver syg, kan man stadig overføre bakterien til andre mennesker.

Antibiotika-forbrug stagnerer

Forbruget af antibiotika i de danske svinestalde toppede i 2009. Derefter fulgte et par år med fald, men i 2012 og 2013 steg forbruget igen.

De seneste tal for 2014 viser, at antibiotika-forbruget er stort set det samme som sidste år, dog er det sket et marginalt fald på 0,4 procent.