Farligt at gå syg på arbejde

Bliv hjemme, hvis du føler dig sløj. Syv ud af ti danskere går på arbejde, selv om de er syge. Og det kan på længere sigt få alvorlige konsekvenser for helbredet, viser forskning.

Syv ud af ti danskere går på arbejde, selv om de er syge. Og det kan på længere sigt få alvorlige konsekvenser for helbredet. (© Scanpix)

De burde ligge hjemme under dynen med lommetørklæder og urtete.

Alligevel går syv ud af ti danskere mindst en gang om året på arbejde, selv om de er syge.

Og det er en rigtig dårlig ide.

Risikoen for, at man senere får alvorlige problemer med helbredet, bliver nemlig større, hvis man ikke tager de nødvendige sygedage.

Det viser et omfattende forskningsprojekt.

- Hvis man af og til går på arbejde, selv om man føler, at man burde ligge hjemme under dynen og være sygemeldt, påvirker det ens helbred så negativt, at man over en periode på halvandet år vil få mere længerevarende sygefravær, siger Johan Hviid Andersen, der er professor i arbejdsmedicin ved regionshospitalet i Herning.

Skadeligt for hjertet

Hans undersøgelse viser, at risikoen for at blive langtidssygemeldt stiger med 78 procent, hvis man bare fem gange på et år går på arbejde med sygdom i kroppen.

Det gør næsten hver femte dansker, fremgår det af undersøgelsen.

Og sådanne vaner kan på længere sigt være decideret livsfarlige, fortæller Johan Hviid Andersen.

- En engelsk undersøgelse viser, at hvis man har meget af dette såkaldte sygenærvær, så får man større risiko for senere at få hjerte-kar-sygdomme, siger han.