Farvel til ekstra store pakker: Nu skal det være slut med ’smart’ cigarettrick

Regeringen på vej med lovforslag, der skal forbyde store cigaretpakker.

Tobaksproducenten Japan Tobacco International (JTI) har lanceret ekstra store cigaretpakker for mærkerne Winston Red- og Blue 100.De koster 68 kroner pr. pakke - for 28 stk, og køberne får dermed en mængderabat på syv øre pr. cigaret eller knap to kroner pr. pakke. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Scanpix)
Tobaksproducenten Japan Tobacco International (JTI) har lanceret ekstra store cigaretpakker for mærkerne Winston Red- og Blue 100.De koster 68 kroner pr. pakke - for 28 stk, og køberne får dermed en mængderabat på syv øre pr. cigaret eller knap to kroner pr. pakke. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Når du i fremtiden står i kiosken eller i dit lokale supermarked og kigger på udvalget af cigaretter, så skal du ikke længere kunne finde pakker med 28 stk. på tobakshylden.

Det mener skatteminister Morten Bødskov (S), der i dag lægger op til, at det fremover kun skal være muligt at sælge cigaretpakker med præcis 20 cigaretter i.

- Vi kan se, at de her tobaksgiganter, de benytter hver en mulighed for at snige sig uden om de skærpede regler og den skærpede kontrol, som regeringen har gennemført. Det seneste, vi har set, er, at de så udvider størrelsen af cigaretpakkerne og opererer med store pakker, derfor slår vi også til der, siger Morten Bødskov.

Bødskov: Mængderabat er usmagelig

Udmeldingen fra regeringen, der fremlægges som lovforslag til efteråret, kommer efter, at DR har kunnet fortælle, at tobaksproducenten Japan Tobacco International (JTI) siden januar i år har sendt store pakker på markedet fra mærkerne Winston Red- og Blue 100.

De store pakker med 28 cigaretter koster 68 kroner, og kunderne får dermed en mængderabat på knap to kroner per pakke.

- Tobaksindustrien har en adfærd, som på mange måder er usmagelig. De udfordrer de regler og den lovgivning, som Folketinget vedtager. De vil have, at flere skal blive afhængige af at ryge, fordi de så kan sælge flere cigaretter, siger skatteministeren.

Skatteminister Morten Bødskov vil sikre, at alle cigaretpakker kun indeholder tyve. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Og det kan gøre en forskel, hvis de store pakker tages af hylderne. Det vurderer professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet Charlotta Pisinger.

- Det mest afgørende for, om folk køber cigaretter, er prisen, men udover det, så ved vi også, at cigaretpakkernes udseende og design har en effekt. Så det er rigtig fornuftigt, når regeringen ønsker at sætte en stopper for salget af store cigaretpakker.

Og det kan ifølge hende betyde, at folk kommer til at ryge mindre.

- Jeg forestiller mig, at mange rygere i første omgang køber de store pakker for at spare penge, men så er pakken jo åben, og så kommer de til at ryge mere.

Tobaksproducent: Store pakker er ikke en nyhed

Ifølge projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær skaber de store pakker – eller value packs – opmærksomhed for tobaksproducentens vare. Og kunderne har en idé om, at de får rabat og gør en god handel.

- Alle deres fiksfakserier, salgstricks og forsøg på at snyde på vægten er uhensigtsmæssige. Så jo klarere linjer og strammere regler for salg og markedsføring jo bedre, siger Niels Them Kjær.

Det har ikke været muligt at få et interview med Japan Tobacco International, men i en mail til DR skriver virksomheden:

- De større cigaretpakker er hverken en nyhed eller et salgstrick, da ”big pack” eller ”value packs” er et kendt koncept for mange varegrupper, da man opnår produktionsmæssige fordele ved at producere de store pakker.

- JTI har støttet og fulgt regeringens intentioner om, at priserne på cigaretter skal stige. Siden den seneste skatteforhøjelse, der trådte i kraft den 1. april 2020 med henblik på, at forbrugerne skulle betale mere for cigaretter, er JTI’s portefølje steget med mindst 12 DKK sammenlignet med marts 2020.

Skatteminister Morten Bødskov regner med, at lovforslaget om begrænsning af cigaretter i pakkerne vil blive fremsat i efteråret.