Farvel til Finanskrisen: Antallet af tvangsauktioner har ramt normalen

Med 206 tvangsauktioner i august ser der ud til at være ryddet op på boligmarkedet efter Finanskrisen. 'Markedet er normaliseret', mener cheføkonom.

Antallet af boligejere, der må opgive at betale afdragene på boligen og sætte den på tvangsauktion, er faldet til niveauet før Finanskrisen. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Opsvinget er i gang, og dansk økonomi er ved at ryste syv magre år af sig.

Sådan lyder forklaringen på, at august bød på 206 tvangsauktioner, hvilket er det laveste antal siden Finanskrisen ramte i 2008.

Måned for måned har 2016 haft færre tvangsauktioner end 2015. Da krisen var værst, røg omkring 400 boliger på tvangsauktion hver måned.

- Det lave antal tvangsauktioner er endnu et tegn på, at et reelt opsving er i gang. Over 100.000 flere er kommet i arbejde de seneste år, reallønnen er steget mærkbart, og huspriserne er stigende i store dele af landet, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Godt tidspunkt at binde renten

Steen Bocian cheføkonom i Dansk Erhverv mener, der er tale om en normalisering, altså har det danske boligmarked langt om længe lagt Finanskrisen bag sig.

- Dagens tal er selvsagt godt nyt for dansk økonomi. Men da niveauet nu er lavt, skal vi så heller ikke sætte næsen op efter flere gode nyheder fra den kant over de kommende år, siger han i en skriftlig kommentar.

Samtidig gør de lave renter, at boligejere i økonomisk uføre kan forlænge tiden i en dyr bolig.

- Siden foråret er antallet af tvangsauktioner faldet kraftigt, som følge af de lave renter som Brexit har medført. I fjor var der således 300 bekendtgjorte auktioner i august, siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom i BRF Kredit i en skritlig kommentar til tallene.

Er man ude for en skilsmisse, afskedigelse eller andet, der rammer husholdningen hårdt, kan man i længere tid holde sig oven vande, forklarer han:

- De lave renter gør det simpelthen nemmere at finde en løsning, der er holdbar. Stigende renter kan en dag kan give anledning til et øget antal tvangsauktioner. Men det er blot et argument for at overveje at udnytte de lave renter i form af en lidt længere rentebindingsperiode.

Også færre konkurser

Også Danmarks Statistiks tal for konkurser antyder, at det går den rigtige vej for dansk økonomi.

I august var der 187 konkurser, hvilket ligger et godt stykke under de første seks måneder af året:

- Tallene underbygger billedet af fremgang i dansk økonomi, og det tyder på, at det forhøjede antal konkurser i første halvår var midlertidigt. Faldet i antal tabte job flugter godt med den markante fremgang, vi har set på arbejdsmarkedet på det seneste, siger Bjørn Tangaa Sillemann, der er økon0m i Danske Bank.

- Og med dykket i antal konkurser i juli og august bekræftes indtrykket af, at briternes beslutning om farvel til EU ikke umiddelbart har givet opsvinget herhjemme de store ridser i lakken, fortsætter han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk