Fedtafgift gør din mad dyrere

Den nye fedtafgift har fået varerne i supermarkederne til at stige i pris. Økonom vurderer, at afgifterne vil koste en familie 1.400 kroner om året.

Kniv skærer et hjørne af en pakke smør. (© Colourbox)

Fedtafgiften på fødevarer har givet priserne i supermarkedet et hak op. Det betyder, at du får mindre ud af dine penge.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne i oktober steg 2,8 procent i forhold til samme måned sidste år og 0,3 procent i forhold til september.

100 kroner om måneden

Danmarks Statistik vurderer, at det er den nye fedtafgift på fødevarer som smør, margarine, mælk, ost og æg, der har fået priserne til at stige.

- Dermed har fedtafgiften kostet en gennemsnitlig børnefamilie i omegnen af en hundredkroneseddel alene i oktober måned. Den årlige udgift tegner til at blive cirka 1.400 kroner, siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Lønningerne kan ikke følge med

Over det seneste år er priserne i supermarkederne steget med 4,7 procent. Samtidig er lønningerne kun steget med godt to procent.

- Det betyder konkret, at priserne ude i butikkerne stiger i et højere tempo end lønningerne, hvorfor den typiske danske familie desværre vil opleve, at pengene ikke rækker så langt som tidligere, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Han påpeger, at 2011 ser ud til at give et fald i reallønnen - hvor meget man kan købe for sin løn - på i omegnen af 0,8 procent:

- Det er meget sjældent, at reallønnen falder så voldsomt. Vi skal således helt tilbage til starten af 80'erne for at finde lignende fald i reallønnen herhjemme, siger han.

Yderligere prisstigninger

Hvis regeringens nye finanslovudspil om prisstigninger på varer som energi, sodavand, cigaretter, øl, vin og chokolade bliver vedtaget, betyder det øgede forbrugerpriser - altså øget inflation.

- Afgifterne på søde sager, øl, vin, tobak og energi vil efter vores vurdering hæve inflationen med 0,3 - 0,4 procentpoint i 2012. Det kan meget vel betyde, at vi også til næste år får et fald i reallønnen efter skat, siger Las Olsen fra Danske Bank.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk