Fem gode råd: Sådan undgår du, at gebyrer æder dine investeringer op

Nogle gange er den bedste investering ikke at investere.

Danske Bank har taget så høje gebyrer for at investere 87.000 kunders penge, at banken ikke engang selv troede på, at kunderne kunne tjene penge på investeringen. Det er i strid med reglerne.

Derfor har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) netop sigtet Danske Bank i sagen.

Men hvad kan du selv gøre, når du investerer dine penge, så du undgår, at hele din investering bliver ædt op af gebyrer? Det har vi spurgt en investeringsrådgiver og Forbrugerrådet Tænk om.

1

Lad være med at investere

Det er ikke altid, det er en fordel at investere i aktier eller obligationer. Faktisk kan det nogle gange være en bedre forretning at lade pengene stå på en konto til nul kroner i rente. Det gælder især, hvis man er lidt forsigtig og kun ønsker en lav risiko eller har en meget kort tidshorisont for investeringen.

- Så er et godt råd at lade være med at investere. Så har du ingen omkostninger, og du risikerer ikke at tabe penge på det, siger Hans Peter Christensen.

Han er direktør hos Uvildige.dk, som hjælper danskere med blandt andet at investere deres penge bedst muligt, og så har han en fortid som bankrådgiver og en HD i finansiel rådgivning.

Når man har lav risiko i sin investering, er det ofte obligationer, som man kan sætte sine penge i. Og hvis obligationer giver et lille afkast, kan gevinsten blive ædt op af de omkostninger, der er ved at købe og sælge obligationerne.

2

Gør det selv

Som med så mange andre ting får man det ofte billigere, når man gør det selv. Sådan er det også med investeringer.

Går man uden om sin bank og investerer i en passivt forvaltet investeringsfond, kan man ofte investere langt billigere end gennem de investeringsforeninger, som bankerne tilbyder.

Når en investeringsfond er passivt forvaltet, betyder det, at der ikke sidder nogen og køber og sælger aktier i takt med, at aktiemarkedet udvikler sig. I stedet køber fonden aktier, der afspejler et indeks. Det kan for eksempel være det danske C25-indeks. Fonden køber eller sælger kun på aktier, hvis der er ændringer i indekset.

Og bruger man lidt tid i selv at vælge en fond, kan det være en god forretning.

- Man skal sætte et par aftener eller eftermiddage af til at læse om det. Går man efter en bred, global investeringsfond, så er man langt. For de fleste småsparere er én bred fond nok, siger Hans Peter Christensen.

Har man investeringer for flere hundredetusinde kroner, anbefaler Hans Peter Christensen, at man vælger flere forskellige investeringsfonde, fordi det giver en bredere spredning af risiko.

Investeringsfondene indeholder aktier fra mange forskellige virksomheder. Dermed er ens risiko spredt og ikke afhængig af, hvordan det går i den enkelte virksomhed.

- Når du vælger én fond, holder det også kompleksiteten og udgifterne nede. Når du skifter ind og ud af investeringsfonde, koster det nemlig penge. Det bliver også nemmere at overskue, når man kun har en fond, siger Hans Peter Christensen.

3

Hold øje med ÅOP

ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent, er det tal, man kan bruge til at sammenligne prisen på at investere på tværs af de forskellige tilbud.

- Man ved, hvad omkostningerne er, fordi de ligger mere fast og er mere styrbare. Afkastet kan derimod variere rigtig meget. Derfor er det primært omkostningerne, man skal holde øje med og i mindre grad det forventede afkast, siger Ida Marie Moesby, der er økonom i Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge Hans Peter Christensen er en god tommelfingerregel, at man helst ikke skal over 0,5 i ÅOP, for at man har et konkurrencedygtigt produkt.

4

Pas på med at blive risikoturist

I det marked, vi har i dag, hvor renterne er lave, kan man blive fristet til at tage en lidt højere risiko, end ens økonomi egentlig kan klare. Men det er ikke løsningen, lyder det fra Hans Peter Christensen.

- Bilder du dig selv ind, at du kan tåle mere risiko, end du kan, bliver du risikoturist. Så risikerer du at gå i panik, når markedet falder, og sælge under nedturen. Så taber du penge, siger han.

5

Vælg rådgiver med omhu

Selvom det hedder en bankrådgiver, er vedkommende ansat af en bank for at sælge dig bankens produkter. Det skal du huske, når du går i banken for at få hjælp til at investere dine penge. Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk at bruge uvildige rådgivere.

- Det kan godt koste lidt her og nu, men det kan være en stor besparelse på lang sigt. Selv små forskelle i omkostningsniveau på ens investering kan nemlig blive til mange penge sparet på lang sigt, siger Ida Marie Moesby.

Selvom de fleste banker har de billigere passivt forvaltede fonde på hylderne, er det ofte ikke de produkter, som de forsøger at sælge til kunderne.

- Bankerne er kun forpligtigede til at fortælle om deres egne produkter. Man kan godt bruge det til inspiration, men man skal ikke tro, at man får den bedste rådgivning, siger Hans Peter Christensen.