Fem spørgsmål og svar om SAS: 'Det kan godt være, der går en uge eller to mere, inden SAS er på vingerne igen'

Ifølge luftfartsanalytiker Jacob Pedersen kan SAS godt overleve - men strandede chartergæster står overfor nogle svære vilkår denne sommer.

Det er ikke lykkedes SAS og flyselskabets piloter at nå til enighed omkring forhandlingsbordet, og derfor er knap 1.000 piloter gået i strejke. Grafik: Søren Winther Nørbæk. (Foto: © Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix)

Hvornår kan strandede gæster komme hjem, hvad sker der egentlig med forhandlingerne mellem piloterne og SAS, og kan man give nogen som helst form for tidshorisont på den konflikt, der udspiller sig lige nu?

Det - og lidt mere - svarer luftfartsanalytiker og aktieanalysechef fra Sydbank Jacob Pedersen på herunder.

1

Hvad sker der med forhandlingerne?

Ad flere omgange kom parterne ud fra forhandlingerne og fortalte, at man havde udskudt fristen for at nå til enighed om en overenskomst for piloterne. Men til sidst endte det alligevel med en pilotstrejke. (Foto: © 12120 CHRIS ANDERSON /TT, Ritzau Scanpix)

Mandag i sidste uge kulminerede konflikten mellem piloterne og SAS i, at piloterne startede en strejke. Og det har indtil i aften sat en midlertidig stopper for de officielle forhandlinger.

Men for et par timer siden meldte SAS ud i en pressemeddelelse, at de ønsker at tage initiativ til at genoptage forhandlingerne.

- Nu sker der jo det, at stik imod hvad det ellers så ud til, så begynder man for alvor at forhandle sammen igen. Det er bedre nyt, end når man ikke forhandler, siger Jacob Pedersen.

- I sådan en proces her, er der altid lidt 'følen-hinanden-på-tænderne' af uofficielle kanaler. Men de officielle kanaler, de var gået i stå. Faktisk er det sådan, at man i den seneste uge officielt ikke har talt sammen, siger han.

Indtil nu har de to parter ventet på, at "den anden part ringede og sagde: "Skal vi snakke om det?"

Når ingen af dem indtil nu har gjort det, så er det ifølge Jacob Pedersen et udtryk for, at der er ingen af dem, som ønsker at påtage sig skylden for, at det er sket, hvilket betyder, at en masse danskere ikke kommer på sommerferie, siger han.

Desuden understreger han, at når parterne optræder i medierne, skal man huske på, at "der er rigtig meget taktik i det", og at det handler om at "få offentlighedens sympati".

- SAS forsøger at indramme det, som om at de er de forsvarlige i det her, siger han om SAS' udmelding mandag aften.

I bund og grund har konflikten ikke ændret karakter siden de sidst brød op, mener Jacob Pedersen.

- Den handler om, at ledelsen har fyret piloter under corona, og i stedet for at genansætte dem, har man etableret to datterselskaber, hvor overenskomsterne er billigere - også de danske overenskomster. Det generer tydeligvis SAS' piloter.

- Og ellers drejer det sig om, at ledelsen har brug for, at piloterne skal gå ned i løn og op i produktivitet for at redde SAS.

Opdatering: Tirsdag morgen bekræftede Dansk Pilotforening, at flyselskabet og piloterne onsdag vender tilbage til forhandlingsbordet.

2

Kan man give en tidshorisont på konflikten?

Spareplanen SAS Forward omfatter blandt andet nye overenskomster med piloterne og kabinepersonalet - og at der skal slås en streg over store dele af selskabets massive gæld. (Foto: © Annika Byrde/NTB/Ritzau Scanpix)

Piloternes strejke er en dyr affære for SAS. Hver dag, der går med strejke, taber luftfartsselskabet 70 millioner kroner. Og det holder man som virksomhed altså ikke til i evig tid, siger Jacob Pedersen.

- Jeg har en forventning om, at man finder en løsning inden alt for længe. Men lige nu ser forhandlingerne ret fastlåste ud. Så det kan godt være, der går en uge eller to mere, inden SAS er på vingerne igen for fuld styrke, siger han.

Han begrunder det med, at den igangværende konflikt ikke "bare handler om nye overenskomster til piloterne", men er "en del af noget større", som han nævnte tidligere: Piloterne er under pres af SAS' datterselskabers billigere overenskomster, og SAS har en plan for, hvordan virksomheden skal overleve, som kræver, at piloterne går med til en række ændringer i deres arbejdsforhold.

3

Hvad er udsigten for de strandede chartergæster?

Ifølge SAS vil i alt 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer blive berørt, hver dag konflikten varer. (Foto: © VIBEKE TOFT, Ritzau Scanpix)

Tusindvis af ferierejsende danskere er fortsat strandede, og udsigterne for dem er værre denne sommer, end de ellers havde været, fortæller Jacob Pedersen.

- Fordi stort set alle flysæder er fyldt op henover sommeren i det europæiske luftrum. Europæernes rejselyst er nemlig kanonhøj. Og det er der ikke rigtig nogle flyselskaber eller lufthavne, der har kunnet forberede sig på.

Den igangværende SAS-strejke kan forlænge ferien for 12-30.000 skandinaver, som skal hjem med et SAS-fly, lyder det fra rejseselskabet Apollo.

4

Når piloterne dropper at flyve strandede chartergæster hjem, hvad siger det så om konflikten?

(Foto: © Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix)

Piloterne mente ikke, at SAS håndterede aftalen om de ekstraordinære flyvninger "i tråd med intentionen". SAS var uenige.

- Jeg synes jo, at både piloter og SAS har fået leveret en gave på et sølvfad. Nemlig, at der er denne her kæmpemæssige krise i form af, at danske ferierejsende ikke kan komme hjem, siger Jacob Pedersen.

- Det burde man have kunnet mødes om for at skabe det, som SAS jo egentlig er sat i verden for: At skabe gode kundeoplevelser.

Men det er igen gået i hårdknude på grund af "taktik og råberi af hinanden", mener Jacob Pedersen.

- Ikke engang det har man altså formået. Så for mig at se er parterne et stykke fra hinanden. Det her er i hvert fald med til at indikere, at man er noget fra at komme frem til en løsning på overenskomstforhandlingerne.

5

Overlever SAS det her?

SAS har ansøgt en domstol i New Yorks sydlige retskreds om at indlede det, der hedder en 'chapter 11'-sag, som i grove træk betyder, at SAS har bedt en domstol om at sætte sig for bordenden i forhandlinger med kreditorer i selskabet. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Er der egentlig overhovedet nogle fremtidsudsigter for SAS? De sidste mange år har de lidt store tab, når man kigger i deres regnskaber, og i seneste kvartalsregnskab vurderede virksomheden, at det kan blive svært at komme i mål med den afgørende spareplan - SAS Forward.

Og dagen efter forhandlingerne brød sammen, og piloterne startede strejken, kom der en meddelelse om, at virksomheden har søgt konkursbeskyttelse i USA.

Det betyder, at de er beskyttet fra at forsvinde henover de næste 9 til 12 måneder, vurderer Jacob Pedersen.

- Oveni at man juridisk er beskyttet fra en konkurs, så er man også ved at have skrabet nok penge sammen til at kunne overleve, medmindre strejken varer ved og ved og ved og ved, siger han.

- På den korte bane er jeg helt sikker på, at SAS flyver videre. Men selvom man er trådt ind i sådan en konkursbeskyttelse, er det altså ikke det samme som, at man er konkursbeskyttet for evigt.