Fem ting du skal vide, før du swiper dig ud på aktiemarkedet

Det kan være en god forretning at sætte sig ind i tingene, siger eksperter.

Hvad bruger man sin tid på, når en pandemi tvinger en til sofaen? Et svar kunne være: aktiehandel.

Jordomrejsen er aflyst, og barerne holder lukket. Pengene står måske stille på kontoen. Og i banken er renten negativ. Det betyder, at vores opsparinger over tid bliver mindre værd, hvis ikke vi aktiverer dem.

Samtidig har det aldrig været nemmere at investere på forskellige digitale investeringsplatforme direkte fra sin smartphone.

DR Nyheder har fået tal fra flere af de største digitale handelsplatforme og tal over aktiehandlen i Danmark i 2020. De viser tilsammen en ret tydelig tendens: Der er markant flere unge under 30 år, der nu kaster sig over aktierne.

Men aktiemarkederne er uforudsigelige, og inden du forsøger at swipe dig ind på børsen, er der en en håndfuld ting, du kan gøre klogt i at læse op på. For eksempel hvordan dine pantpenge kan kickstarte dine investeringer.

1

Lad dig ikke rive med

Aktiehandel kan minde om gambling. Derfor ser eksperter i ludomanibehandling også tilfælde, hvor ekstrem spekulation i aktier fører til afhængighed. Det fortæller Thomas Marcussen, der er klinikleder på Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital og uddannet klinisk psykolog.

- Patienterne oplever den samme spænding, når de køber en aktie og følger den. De afventer, at kurserne stiger eller falder, og det er en følelse, som når de oddser på en fodboldkamp, siger Thomas Marcussen.

Han kender ikke til forskning, der direkte sammenligner gamling og aktiespekulation. Men han kan sagtens genkende paralleller ud fra de beskrivelser, som nogle af hans patienter kommer med.

Kliniklederen er sikker på, at langt de fleste sagtens kan styre sig, selv om kurserne går op og ned.

- Men hvis man godt kan lide at spille, skal man være særligt opmærksom. Jeg vil ikke fraråde folk at investere deres penge, men jeg vil råde folk til at lave nogle langsigtede investeringer, siger han.

Hele humlen i ludomani er nemlig, at den ludomane adfærd bliver stimuleret af hurtige transaktioner.

- Og det er især det, man kan på de digitale investeringsplatforme, hvor du nemt kan handle aktier og værdipapirer, siger Thomas Marcussen.

2

Spred dine investeringer

Med et fancy ord hedder det også ’diversificering’. Det betyder, at det er smart ikke at lægge hele din opsparing i én aktie eller i samme type af aktier. I stedet skal man gå efter mange forskellige – en bred portefølje.

Det forklarer Steffen Andersen, der er professor på Copenhagen Business School og især ved noget om private investeringer.

- Idéen om, at man selv ved, hvilke aktier der går op og ned, holder ikke. Derfor skal du vælge flere forskellige ting at investere i. Det kan også være fonde, som spreder risikoen for dig, siger Steffen Andersen.

3

Banken æder dine penge

Lige nu er indlånsrenten - altså den rente du får for de penge, du har stående i banken - negativ. Det betyder, at det faktisk koster penge at have sine penge stående i banken.

- Derfor skal vi vænne os til, at vores opsparinger eller pensioner ikke skal stå urørt på en bankbog. Og derfor er det godt, at vi lærer os selv at begå os på aktiemarkedet, siger Steffen Andersen.

Når du aktiverer dine penge, er der nemlig større sandsynlighed for, at dine penge vokser, forklarer han.

Omvendt skal du kun investere, hvis du har opsparing, understreger Steffen Andersen. Det er ikke nogen god idé at låne penge til et investeringseventyr, så betal din gæld af først, lyder det fra eksperten:

- I hvert fald hvis man har dyre lån på kreditkort eller forbrugslån i banken eller alle mulige andre steder. Det er ofte med en høj rente, og det er svært at tjene flere penge på aktier, end det koster i renter at låne penge, siger Steffen Andersen.

4

Invester kun penge, du har råd til at miste

Hvorfor nu det? Fordi selskaber altid kan blive udkonkurreret eller gå konkurs. Og hvis du kaster dine penge efter aktier, er der en risiko for, at det kan ske. Det forklarer Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank og rådgiver almindelige mennesker i at investere deres penge.

- Men det betyder ikke, at du ikke skal kaste dig ud i at investere. Jeg synes bare, at man skal kende forudsætningerne for, hvordan man skal investere. Især hvis man sætter alt i én aktie, er der risiko for at miste mange penge, siger han.

Derfor er det en god idé at investere, når du står med penge mellem hænderne, du ikke havde regnet med, forklarer Lars Skovgaard Andersen. Det kan for eksempel være, hvis du får lønforhøjelse.

- Jeg sætter også altid mine pantpenge ind på en konto, som jeg investerer for. Jeg ved godt, at det ikke er mange penge hver gang – men det betyder også noget i længden.

5

Hav tålmodighed

Lars Skovgaard Andersen har især et vigtigt råd, hvis du vil investere:

- Du skal kun investere penge, som du ikke skal bruge de næste tre år. Der er nemlig aldrig garanti for, at du ikke taber, siger han.

Men har du en længere tidshorisont i din investering, kan du ofte mindske tabet, hvis markedet pludselig falder. Markedet udligner nemlig sig selv over tid.

- Ved at lade pengene stå over en årrække, er der mulighed for, at markedet kan nå at rette sig igen, selv om det skulle falde helt vildt i morgen, siger Lars Skovgaard Andersen.

Derfor kan du godt glemme alt om en hurtig gevinst uden stor risiko, forklarer Lars Skovgaard Andersen. En god investering tager mindst tre år.

- Du kan være meget heldig, hvis du spiller Lotto og vinder, men så er det held. Generelt er der ikke nogen garanti for, at det kan ske uden stor risiko for tab på aktiemarkedet. Det skal du altid tænke over, siger han.