Fem tips til at strække din pension:

Hver femte pensionist bruger pensionsopsparingen i løbet af ti år som pensionist, viser analyse fra ATP. Læs her fem tip til at strække din opsparing længst muligt:

Hver femte pensionist bruger deres pensionsopsparing på ti år. Derfor må de nøjes med at leve af deres folkepension resten af deres levetid og det kommer bag på mange.

Ifølge ATP skyldes det, at mange har lavet ratepensioner som uddeles over ti år, uden at tænke længere frem.

DR's økonomiske ekspert, Karsten Engmann, giver her nogle tip om, hvad du skal være opmærksom på, for at få den bedst mulige alderdom med en sund økonomi.

1: Spar op!

Du skal spare op til din alderdom uanset hvad folk siger om skatteregler og og optimale opsparingsformer. Tænk på egernet der graver nødder ned. Det er ikke alle nødder den finder, men de nødder den finder igen er dem der sikrer overlevelsen i de kolde vintermåneder.

2 Jo mere du tjener, jo mere skal du spare op.Hvis du vil undgå et fald i din levestandard når du bliver pensionist, er det vigtigt at lægge penge til side mens du arbejder. Jo mere du tjener, jo mere skal du lægge til side, for at være sikker på, at bevare den levestandard du er vant til.

3: Lav en livrentepension

En livrentepension fordeler dine penge over hele din levetid efter at du er blevet pensionist. Derved risikerer du ikke, at din pension er brugt efter 10 år, men er sikker på at have ekstra midler til du dør. Risikoen er naturligvis at du ikke bliver så gammel. Du kan dog videregive din opsparing til en eventuel ægtefælle eller andre arvinger ved at tegne en tillægsforsikring.

4: Lav ratepension og/eller kapitalpension

Som supplement til livrenten kan du lave en kapitalpension eller en ratepension som sikrer større betalinger i begyndelsen af pensionsalderen til rejser og andre ting man har drømt om mens man har arbejdet hårdt.

5. Tænk på værdien af din arbejdskraft

Den bedste måde at sikre din pension er ved at arbejde så længe som muligt. Bare tre år mere på arbejdsmarkedet kan give en ekstra gevinst på mere end en halv million kroner, fordi man tjener penge i stedet for at bruge af formuen, men også fordi man brugere senere af sin formue.