Fik en milliard ekstra i lokal løn

De statsansatte har fået dobbelt så mange penge ved lokale lønforhandlinger, som der var lagt op til. Alligevel vil de helst sikre solidarisk løn.

(© Ap GraphicsBank)

Landets 185.000 statsansatte har de sidste tre år fået omkring dobbelt så meget ved de lokale lønforhandlinger, som der var lagt op til.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2008 blev der afsat 1,5 procent af lønrammen til lokal løndannelse, svarende til omkring en milliard kroner. Men nu viser tal fra Personalestyrelsen, at den lokale løndannelse endte med at udgøre 3,1 procent, hvilket svarer til omkring to milliarder kroner.

- Jeg synes det er positivt, at der bliver givet noget mere i lokal løndannelse. Det motiverer den enkelte medarbejder til at yde en ekstra indsats, siger Lisbeth Lollike, der er direktør i Personalestyrelsen, til DR Nyheder.

Lokal løn centralt krav

Lisbeth Lollike, der sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen er hovedforhandlere ved de igangværende statslige overenskomstforhandlinger, har mere lokal løndannelse som et centralt krav.

Tallene burde få fagforeningerne til at arbejde for mere lokal løndannelse, hvor løn og tillæg bliver forhandlet på den enkelte arbejdsplads, mener Lisbeth Lollike.

- Vi synes, de skal gå positivt ind i det her og sikre, at en større del af lønnen kan forhandles lokalt. Man skal holde sig tilbage ved det centrale bord, så der er plads til at give lokale tillæg. Hvis man tager for meget ved det centrale bord, så vil der være alt for lidt at forhandle om lokalt.

Vil sikre at alle får mere i løn

Men Flemming Vinther, der er lønmodtagernes hovedforhandler i overenskomstforhandlingerne, afviser at holde tilbage på de centralt aftalte lønstigninger.

- Meldingen fra vores bagland har helt klart været, at når rammen er smal, så skal vi gå efter at sikre, at så mange som muligt får andel i den smule der er, siger Flemming Vinther til DR Nyheder.

Forskel på akademiker og rengøringsassistent

Men fagforeningerne er som sådan ikke imod mere lokal løndannelse, understreger Flemming Vinther. Han henviser til, at 10 procent af de statsansattes løn i dag er aftalt lokalt.

- Men vi bliver nødt til at finde forskellige løsninger til forskellige grupper, for vi er meget forskellige. Der er forskel på akademikerne i departementerne og rengøringsassisterne på en statslig institution, siger Flemming Vinther.

Milliarden modregnes i år

Desværre for de statsansatte bliver den ekstra milliard, som det er lykkedes at få ved de lokale forhandlingsborde, modregnet i den såkaldte reguleringsordning, som skal sikre, at de offentlige og private lønninger følges ad.

De statsansatte skylder således arbejdsgiverne 1,46 procent i løn før overenskomstforhandlingerne. Blandt andet på grund af den milliard ekstra, der er givet ved lokale lønforhandlinger i de sidste tre år.

Facebook
Twitter