Finansieringen af storstilet ø-projekt er ikke på plads: 'Det bliver dyrt'

Ni øer ved Avedøre Holme bliver et projekt i milliardklassen, vurderer økonomikorrespondent.

Tegningerne af, hvordan det nye område skal se ud er lavet, men Hvidovre Kommune har endnu ikke et bud på, hvad projektet vil koste. (© URBAN POWER for Hvidovre Kommune)

I samarbejde med Hvidovre Kommune vil regeringen bygge hele ni øer ved Avedøre Holme, som skal rumme industri- og produktionsvirksomheder med røg og støj, der ikke er plads til midt i København.

Det gjorde parterne klart i dag, da planen for det nye erhvervsområde blev præsenteret ved et pressemøde på Avedøreværket. Hvad den samlede pris for projektet lyder på, er dog fortsat uklart.

Vurderingen fra DR's økonomikorrespondent er, at der er tale om et projekt i milliardklassen.

- Det bliver dyrt, og der er ingen tvivl om, at det er et projekt, der skriver sig ind i en række af mega-projekter i Danmark. Metrobyggeri, supersygehusbyggeri og brobyggeri. Det er den størrelsesorden. Vi taler højest sandsynligt om et tocifret milliardbeløb, siger Casper Schrøder, der påpeger, at finansieringen slet ikke er på plads.

Startkapital fra pensionskasser

Indtil videre er der lagt op til, at projektet skal finansieres gennem salg af jord fra 2028, hvor Hvidovre Kommune forventer, at de første grunde kan sættes til salg. Men det er ikke afklaret, om projektet kan finansieres udelukkende ved salg af jord, eller om statskassen må bidrage. Det sagde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) tidligere i dag.

Ifølge Casper Schrøder er det ikke usandsynligt, at dele af projektets startkapital kan komme fra det kundeejede pensionsselskab Pension Danmark. Blandt deltagerne på pressemødet var nemlig, foruden ministre, også pensionskassedirektør Torben Möger Pedersen.

- Torben Möger Pedersen fra Pension Danmark sagde på pressemødet, at han er villig til at putte nogle af pensionsopsparernes penge i projektet i forventning om, at der vil være penge at tjene, når grundene bliver solgt til virksomheder, siger Casper Schrøder.

3,1 millioner kvadratmeter

Det storstilede ø-projekt omfatter i alt tre millioner kvadratmeter, der skal bygges op af overskudsjord fra andre byggeprojekter.

Konsulent- og rådgivningsvirksomheden Deloitte har regnet på kapaciteten og forventer, at de ni kunstige øer kan rumme omkring 380 virksomheder med op mod 12.000 nye arbejdspladser.

Både Rasmus Jarlov og borgmester i Hvidovre Kommune Helle Adelborg (S) erkendte på pressemødet, at nye arbejdspladser vil lægge pres på trafikken og kræve nye investeringer i infrastruktur. Alligevel understregede Helle Adelborg, at projektet skal finansieres uden skatteborgernes indblanding.