Finansmarkeder jagter nye stats-kriser

Finansmarkederne tjener kassen på den græske krise. Og det er bare et spørgsmål om tid, før de vil forsøge at få et nyt euro-land ud i tovene, mener professor.

Finansmarkederne tjener kassen på den græske krise. Og det er bare et spørgsmål om tid, før de vil forsøge at få et nyt euro-land ud i tovene, mener professor. (Foto: Cathal Mcnaughton © Scanpix)

Der er gode penge at tjene, når et land balancerer på afgrunden. Finansmarkederne har tjent rigtigt godt på Grækenlands elendighed.

Først har de skruet renten voldsomt op på de græske statsobligationer. Og så har EU - som forventet - reddet Grækenland i sidste øjeblik fra en statsbankerot, og dermed også reddet obligationernes værdi.

- De internationale finansmarkeder har en interesse i at vise, at landet er ved at gå bankerot. I første omgang tjener de masser af penge på de ekstreme renter. Derefter bliver landet reddet af EU - og så har spekulanterne ikke mistet noget, siger Svend E. Hougaard Jensen, professor på CBS i København til P1 Business.

Kan nå til Nordeuropa

Derfor mener professoren også, at der er en stor risiko for, at finansmarkederne vil presse et nyt land ud i tovene i jagten på hurtig profit.

- Selvom vi føler, vi har løst den græske krise, så kan det sprede sig til fx Spanien og Portugal. Finansmarkederne tjener så mange penge på det, at det er svært at stoppe, siger professoren, der heller ikke udelukker, at de også kan spekulere mod et nordeuropæisk land med stor statsgæld.

Facebook
Twitter