Finansminister om skattefrit farvel til efterlønnen: Vi giver folk en mulighed

Trods advarsler fra a-kasserne tror regeringen, at 50.000 vil sige farvel til efterlønsordningen på grund af skattefri bonus.

Finansminister Kristian Jensen præsenterede i går VLAK-regeringens plan for, hvordan danskere skal blive længere på arbejdsmarkedet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Det kan vise sig at være en dårlig forretning for folk, der betaler ind til efterlønnen, at hæve efterlønnen skattefrit og melde sig ud af ordningen, som regeringen foreslår.

Den advarsel kommer fra a-kassernes brancheorganisation i dag.

Men kritikken preller af på finansminister Kristian Jensen (V), som mener, at det er op til folk selv at vurdere, om det er fordelagtigt for dem at få udbetalt op til 105.000 skattefri kroner i indbetalte efterlønsbidrag.

- Det er jo et valg, man stiller den enkelte overfor. Man giver dem en mulighed. Man kan vælge at bruge den eller lade være, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Han tilføjer:

- Har man noget, man gerne vil bruge pengene på nu, og har man forventning om, at man gerne vil fortsætte med at arbejde og derfor ikke har brug for efterlønnen, er det en god idé at tage pengene ud, for så kan man bruge dem til ens familie og det, man gerne vil realisere nu og her.

I udspillet fra i går står der, at omkring 50.000 personer vil benytte sig af muligheden for at melde sig ud af efterlønsordningen, hvis forslaget får gang på jord.

- Vores forventning er, at en del danskere vil vælge at få udbetalt deres efterløn nu, hvor det kan være skattefrit, men selvfølgelig er det mest dem, som har noget tid endnu til, at de kan gå på efterløn, siger Kristian Jensen.

I øjeblikket betaler omkring 450.000 mennesker ind til efterlønsordningen, og antallet falder år for år.

Finansministeren tror ikke, at a-kassernes advarsler om, at folk taber penge ved at trække sig ud, kan rykke ved økonomien bag regeringens plan.

- Der vil være en række danskere, men ikke så mange til at starte med, som vil trække sig ud, og det betyder, at vi ikke kommer til at mangle penge i planen. Vi har lavet et meget forsigtigt skøn, siger finansministeren.

Et regneeksempel fra Danske A-kasser viser, at en 60-årig, der har indbetalt 106.000 kroner til efterlønsordningen, mister 40.000 kroner, hvis personen vælger at trække efterlønsbidraget ud skattefrit i dag i stedet for at blive i efterlønsordningen, arbejde fuldtid frem til folkepensionsalderen og gøre sig fortjent til en skattefri bonus på 160.000 kroner, der allerede venter på det tidspunkt i dag.

Facebook
Twitter