Tema Udflytning af arbejdspladser

Finansministeriet mørklægger udgifterne til udflytninger

Finansministeriet og en lang række fagministerier har haft den store overstregningstusch fremme og nægter at give offentligheden indblik i prisen på udflytninger.

Alle beløb er overstreget i den aktindsigt, der skulle vise prisen på udflytningerne af offentlige arbejdspladser til provinsen. (Foto: screendump)

Regeringen har afsat 400 millioner kroner til at dække udgifterne til udflytningen af offentlige arbejdspladser i år. Men hvor meget udflytningen reelt vil koste, vil Finansministeriet ikke ud med.

DR Nyheder har søgt aktindsigt i de implementeringsplaner, som alle de flyttende institutioner har lavet. I dokumenterne giver institutionerne deres bud på, hvad udflytningerne koster, men Finansministeriet nægter at udlevere oplysningerne.

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

- Finansministeriet har vurderet, at de nævnte dokumenter har karakter af interne dokumenter, der har karakter af ministerbetjening, skriver Finansministeriet blandt andet i deres afslag på aktindsigt.

Samme svar lyder fra en lang række fagministerier.

Offentlighedsekspert: En svækkelse af debatten

Netop afslag med begrundelse i ministerbetjening har været heftigt diskuteret, siden offentlighedsloven blev revideret for to år siden. Finansministeriets seneste afslag møder da også kritik fra en af landets førende offentlighedseksperter:

- Jeg mener, at offentlighedslovens undtagelser er alt for brede. Vurderinger fra institutioner, der skal udflyttes, burde være offentlige. Da der ikke er tavshedspligt, kunne Finansministeriet fuldt lovligt offentliggøre, hvis ministeriet ønskede at styrke den offentlige debat, siger Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Kritikere fremførte allerede inden loven trådte i kraft, at særligt paragraf 24 om ministerbetjening var en gummiparagraf, der gjorde det muligt at undtage massevis af dokumenter fra aktindsigt.

  • FAKTA Ministerbetjeningsparagraffen §24

    Ministerierne kan nægte at give aktindsigt med begrundelse i blandt andet ministerbetjeningsparagraffen i offentlighedsloven. Se herunder, hvad den handler om:

    § 24. Retten til aktindsigt omfatter ikke interne dokumenter og oplysninger, der udveksles på et tidspunkt, hvor der er konkret grund til at antage, at en minister har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning og bistand, mellem:

    - Et ministeriums departement og dets underordnede myndigheder.

    - Forskellige ministerier.

Finansministeriet og en lang række fagministerier har haft den store overstregningstusch fremme.

Opslået af DR Nyheder på 21. januar 2016