Finanstilsyn i skarp kritik af danskernes yndlingsopsparing

Cirka 800.000 danskere har tilsammen over 570 mia. kr. placeret i danske investeringsforeninger. Men de for dyre og forkert skruet sammen, lyder kritikken.

Ingen af de investeringsforeninger, Finanstilsynet har set efter i sømmene, lever op til alle af Finanstilsynets ti anbefalinger. (© DR)

Investeringsforeninger er for dyre og faktisk også forkert skruet sammen.

Det er en af konklusionerne i en kulegravning af landets investeringsforeninger som Finanstilsynet netop har offentliggjort.

Cirka 800.000 danskere har tilsammen for over 570 milliarder kroner placeret i danske investeringsbeviser. Men det afkast, der burde komme retur til opspareren, er en del mindre end det burde være, fordi det bliver spist op af bankerne, der formidler investeringsforeningerne til deres kunder.

Pengeinstitutter høster gevinsten

Rapporten beskriver blandt andet, at opsparere ikke får del i de stordriftsfordele, der burde komme, når formuerne i foreningerne vokser.

Det er faktisk hele ideen med en investeringsforening - nemlig at sammen gør vi det billigere - og jo større, jo bedre.

- I praksis er det pengeinstitutterne, der høster gevinsten, når formuerne forøges. På trods af det, er øget salg helt centralt for de fleste bestyrelser. Det er paradoksalt, når det viser sig, at et øget salg stort set ikke kommer de investorer til gode, som bestyrelserne skal repræsentere, siger Finanstilsynets vicedirektør Julie Galbo i en pressemeddelelse.

Derudover bliver de særlige "formidlingsprovisioner" også skældt ud.

Som markedet for investeringsbeviser fungerer i dag, så har kunder i Danske Bank i de flestes tilfælde sparepenge placeret i Danske Invest, er man kunde i Jyske Bank er pengene i Jyske Invest og så fremdeles.

Når en bank formidler en kunde over i en af koncernens Invest-produkter så betaler kunden såkaldt "formidlingsprovision" til banken. Og det bliver man i øvrigt ved med år efter år, selv om foreningen kun er formidlet én gang, så længe man ejer det pågældende investeringsbevis.

Provisionen er en fast procentdel af formuen, som således stiger, når formuen stiger.

- Det er særligt de af foreningernes aftaler, hvor foreningerne skal betale en fast procentsats for ydelsen uanset formuens størrelse, der gør, at der ikke er stordriftsfordele. Det gælder eksempelvis foreningernes rådgivningsaftaler samt distributionsaftalerne med pengeinstitutterne. Dette skyldes i høj grad, at afdelingerne i investeringsforeningerne betaler formidlingsprovision for yderligere distribution, uanset formuernes størrelser, skriver Finanstilsynet i sin rapport.

Finanstilsynet er i dag med afsæt i rapporten kommet med en ti-punkts anbefaling til landets investeringsforeninger, og Finanstilsynet konstaterer samtidig at ingen af de foreninger, som tilsynet har kigget efter i sømmene, lever op til alle ti anbefalinger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk