Finanstilsynet frikender sig selv i sag om hvidvask i Danske Bank

Finanstilsynet har ikke fundet fejl i sit tilsyn med Danske Bank i stor hvidvasksag.

Danske Banks estiske afdeling har hvidvasket 1500 milliarder kroner i perioden 2007 til 2018 (arkivfoto) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Finanstilsynet finder selv, at det har levet op til sin forpligtigelse i forhold til tilsynet med Danske Bank i hvidvask-perioden 2007 til 2018.

- Bestyrelsen vurderer, at Finanstilsynet igennem hele perioden 2007-2018 har levet op til sine forpligtelser som ansvarlig tilsynsmyndighed for Danske Bank og ageret i overensstemmelse med ansvarsfordelingen på hvidvaskområdet mellem Finanstilsynet og det estiske finanstilsyn, skriver bestyrelsesformand David Lando i en meddelelsen.

Finanstilsynet har fået stor kritik for ikke at have opdaget, at omkring 1500 milliarder kroner flød uhindret gennem Danske Banks estiske afdeling over flere år.

Samtidig har det været påtalt, at Finanstilsynets tidligere formand havde en fortid i Danske Bank.

Finanstilsynet henviser til, at tilsynet i Estland skulle kontrollere den estiske afdeling.

- Det må dog konstateres, at indsatsen med at spørge ind, inddrage oplysningerne fra EFSA's, det estiske finanstilsyn hvidvasktilsyn med den estiske filial og gå mere i detaljen for at få retvisende oplysninger ikke gav det ønskede resultat, da oplysningerne i sidste ende alligevel ikke i alle tilfælde var retvisende, skriver Finanstilsynet.

Sidstnævnte refererer til, at Danske Bank i flere tilfælde oplyste Finanstilsynet om, at der var styr på sagerne i Estland.

Finanstilsynet fremlægger desuden et idekatalog med 23 initiativer, der skal styrke tilsynet med hvidvask.

/ritzau/