Finanstilsynet frikendt af EU-vagthund i Danske Bank-sag

Hverken det danske eller estiske finanstilsyn har begået fejl i hvidvask-sag, siger EU-vagthund.

Det danske finanstilsyn har fået kritik for ikke at være kritisk nok over for den information og de svar, Danske Bank har sendt gennem årene. Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, er 'meget tilfreds med' konklusionen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvidvask-skandalen i Danske Bank får ikke den europæiske finansvagthund, EBA, til at løfte en pegefinger over for det danske og estiske finanstilsyn.

Det fremgår af en meddelelse fra Den Europæiske Bankmyndighed, EBA.

- EBA har afsluttet sin formelle undersøgelse af en eventuel overtrædelse af EU-lovgivningen af den estiske finanstilsynsmyndighed (Finantsinspektsioon) og Finanstilsynet i forbindelse med hvidvaskning af penge i tilknytning til Danske Bank og dets estiske filial i særdeleshed.

- Ved afstemning på mødet den 16. april 2019 afviste EBA's tilsynsråd et forslag om tilsidesættelse af EU-lovgivningen, skriver EBA på sin hjemmeside.

1.500 mistænkelige milliarder

I februar startede EBA en undersøgelse af de to tilsyn, efter Europa-Kommissionen havde bedt EBA se nærmere på, om der var begået fejl i tilsynet af Danske Banks estiske filial, hvor der over knap ti år strømmede 1.500 mistænkelige milliarder igennem.

EBA skulle se nærmere på, om de to tilsyn havde overtrådt EU-lovgivning i deres håndtering af Danske Banks hvidvasksag.

Kommissionen ville blandt andet have belyst, hvor ofte og hvor dybdegående undersøgelserne af Danske Bank var.

Det danske finanstilsyn har nemlig fået kritik for ikke at være kritisk nok over for den information og de svar, Danske Bank har sendt gennem årene.

Jesper Berg: Tilfreds

Finanstilsynet bekræfter i en pressemeddelelse, at Den Europæiske Bankmyndighed har frifundet de to finanstilsyn:

- Jeg er meget tilfreds med, at EBA har lyttet til de argumenter, vi og vores estiske kolleger har lagt frem. Det, der er sket i Estland, er meget alvorligt, men Finanstilsynet agerede i overensstemmelse med EU-lovgivningen, som det også fremgår af vores redegørelse fra 29. januar 2019, siger Finanstilsynets direktør Jesper Berg i en pressemeddelelse:

- Dertil kommer, at det fra starten har været vores opfattelse, at en Breach of Union Law-sag ikke var det rette instrument til at evaluere en sag, der ligger tilbage til perioden 2007-2014, fortsætter han.

EBA har beføjelse til at starte en såkaldt 'Breach of the union'-undersøgelse og træffe foransatlninger, hvis myndigheder ikke lever op til forpligtelserne i EU-lovgivningen

Kofod: Ingen frikendelse

Medlem af Europa-Parlamentet og ordfører for det Særlige Skattesnydsudvalg, Jeppe Kofod (S), vil dog ikke frikende Finanstilsynet i sagen om mulig hvidvask i Danske Bank.

Når EBA afslutter undersøgelsen uden sanktioner skyldes det snarere forkert lovgivning, mener han:

- Når EBA vurderer, at der ikke er sket lovbrud, så er det jo primært en afsløring af, at EU-lovgivningen om banktilsyn ikke har været stærk og præcis nok. Der er for mig ingen tvivl om, at der er sket eklatant myndighedssvigt i Danske Bank-sagen uanset afgørelsen fra EBA, lyder det fra Jeppe Kofod i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Han nævner, at der netop er blevet givet nye beføjelser til EBA, så det bliver mere effektivt i sit tilsyn med de europæisk tilsyn.

- Der er en stribe af dybt kritisable forhold i Finanstilsynets kontrol med Danske Bank og selvom det måske teknisk set ikke har været ulovligt, så er det stadig stærkt kritisabelt, og derfor er der fortsat brug for styrket EU-lovgivning ift. tilsyn med bankerne, siger Kofod.

Opdateret klokken 12:59 med kommentarer fra Jeppe Kofod.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk