Finanstilsynet giver påbud og påtaler til Danske Bank

Sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial har ført til otte påbud og otte påtaler fra Finanstilsynet.

Danske Bank har selv offentliggjort redegørelsen fra Finanstilsynet, og banken tager påtaler og påbud til efterretning. (Foto: © Raigo Pajula, Scanpix)

Finanstilsynet giver Danske Bank otte påbud og otte påtaler efter undersøgelse af ledelse og styring i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. Se redegørelse her.

Desuden skal banken afsætte ekstra fem milliarder kroner til kapitalsikring.

Tilsynets undersøgelse viser alvorlige problemer i den estiske filial, lyder det.

- Danske Bank har historisk ikke levet op til sine forpligtelser på hvidvaskområdet. Det viste Finanstilsynets undersøgelse af området for bankens danske aktiviteter i 2012.

- Den nu foretagne undersøgelse af bankens ledelse og styring i hvidvasksagen i den estiske filial viser mere alvorlige problemer. De identificerede problemer er særligt relateret til den estiske filial, skriver Finanstilsynet i sin redegørelse.

Danske Bank tager påtaler og påbud til efterretning.

Efter offentliggørelsen af redegørelsen har Henrik Ramlau-Hansen trukket sig som formand for Finanstilsynets bestyrelse. Det bekræfter tilsynet over for Ritzau.

Henrik Ramlau-Hansen har været finansdirektør i Danske Bank.

Danske Bank og 'Moldova-sagen'

  • Den estiske filial af Danske Bank kom i offentlighedens søgelys i forbindelse med den såkaldte Moldova-sag, The Russian Laundromat Case, i 2017.

  • Sagen viste, at den estiske filial af danske bank havde haft en stor indtjening på russiske og andre ikke-baltiske kunder, der førte enorme summer gennem banken muligvis med henblik på at hvidvaske penge.

  • Finanstilsynets undersøgelser viser, at 35 procent af overskuddet i 2012 kom fra russiske kunder, som udgjorde otte procent af det samlede antal kunder.

  • Omkring to procent af Danske Bank-koncernens overskud kom fra Estland i i 2013.

  • Finanstilsynets undersøgelse af aktiviteterne i den estiske filial viser en lang række fejl og mangler i såkaldt compliance altså i overholdelse af blandt andet hvidvaskloven.

  • Finanstilsynet gennemgang af aktiviteterne i Estland viser, at ledelsen i København helt bevidst 'lod filialen operere med væsentlig anderledes risikotagen, og hvor filialen i vidt omfang kontrollerede sig selv.'

/ritzau/ DR Nyheder