Finanstilsynet politianmelder Nordea for brud på hvidvaskloven

Nordea har ikke haft styr på sine procedurer, og har derfor kunne bruges til hvidvask af penge.

Nordea er blevet politianmeldt for overtrædelse af hvidvaskloven. (Foto: © JESSICA GOW, Scanpix)

Nordea bekræfter, at banken er blevet meldt til politiet for overtrædelse af hvidvaskloven.

Det er Finanstilsynet, der har politianmeldt Nordea.

- Banken har betydelige aktiviteter inden for værdipapirhandel, herunder engroshandel og private banking, og banken har et omfattende antal grænseoverskridende korrespondentbankforbindelser, skriver Finanstilsynet i et notat, der beskriver baggrunden for politianmeldelsen.

Netop de områder, som finanstilsynet beskriver er forbundet med en stor risiko for at blive misbrugt til hvidvask, og derfor er det essentielt, at bankers værn imod det er i orden. Det har Nordea ikke været.

- Det er på baggrund heraf Finanstilsynets vurdering, at bankens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er høj vurderet i forhold til gennemsnittet af finansielle virksomheder i Danmark.

Nordea erkender mangler

I en skriftlig kommentar til politianmeldelsen skriver Nordea:

-Vi er bekendt med manglerne på hvidvaskområdet, og vi har i tæt dialog med myndighederne taget de fornødne skridt i den handlingsplan, vi lancerede sidste forår. Vi arbejder målrettet på at afhjælpe alle potentielle mangler, siger koncernchef Casper von Koskull i en skriftlig kommentar.

Nordea skriver videre, at de ønsker at forbedre deres interne kontrol for at leve op til reglerne i hvidvaskloven, der skal sikre, at banker ikke bliver misbrugt til hvidvask af penge.

- Vi ønsker at understrege, at vi ikke kan acceptere mangler på noget område. Vores kunder og samarbejdspartnere skal kunne forvente, at vi følger reglerne, og compliance (intern kontrol, red) er en absolut topprioritet for Nordea. Vi erkender, at vi oprindeligt undervurderede kompleksiteten og den tid, det tager at ændre vores procedurer, skriver Nordea videre.