Finanstilsynets formand sad i bestyrelsen i omstridt Nordea-fond

Finanstilsynets formand, David Lando, sad i bestyrelse i forening, hvor Nordea oprettede fond til skattefidus.

Finanstilsynets formand, David Lando, afviser at have vidst, at en kapitalforening, hvor han var formand, via en fond spekulerede med udbytteskat. (Foto: Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2012 © Ritzau Scanpix)

Finanstilsynets formand, David Lando, sad i bestyrelsen for en kapitalforening, hvor Nordea i 2008 oprettede en fond, der blev brugt til at spekulere i tilbagebetaling af schweizisk udbytteskat, skriver Børsen.

David Lando afviser at have haft kendskab til, at fonden blev brugt til at spekulere i udbytteskat. Han mener heller ikke, at han burde have vidst det.

- Det ville kræve, at foreningen vidste, hvilke aktiviteter investorerne foretog sig ud over deres investeringer i foreningen, skriver David Lando i en mail til Børsen.

Børsen har afdækket, at Nordea i 2008 lavede en fond på 17 milliarder kroner, der blev oprettet igennem en kapitalforening administreret af Nykredit.

Det skete i marts 2008 - kort før en række schweiziske selskaber begyndte at udbetale udbytte.

Det var ifølge Børsen med det formål at få udbetalt refusion af udbytteskat i Schweiz.

Erhvervsminister kaldt i samråd

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, har indkaldt erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om sagen.

Han vil blandt andet have svar på, om ministeren havde nogen indsigt i David Landos rolle i sagen, da han blev udpeget som formand for Finanstilsynet.

Hos Nordea kan man i dag ikke forklare, hvorfor banken investerede igennem fonden. Julie Galbo, der er risikochef i banken, siger dog, at det var en fejl.

- Det korte af det lange er, at vi dengang gjorde noget, som vi hverken med nutidens eller datidens briller burde have gjort det. Beslutningen om at investere i den fond var forkert, siger hun.

/ritzau/

Facebook
Twitter