Finansverdenen glæder sig over ændrede låneregler

Selvom det bliver dyrere at låne penge, så er klarere låneregler kærkomne, mener organisation.

- Der vil komme nogle begrænsninger. Det er også formålet. Men når reglerne er klare, så ved man som boligkøber, hvad man har at gøre med, siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Det er godt, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nu vil gøre det sværere at optage afdragsfri lån.

Sådan lyder meldingen fra Finans Danmark, der er interesseorganisationen for banker og realkreditinstitutter i Danmark.

- Vi har hele tiden bakket op om formålet - nemlig at forebygge boligbobler og at sikre, at låntageren er robust, siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:

- Så vi er glade for, at det nu er blevet udmøntet i klare og enkle regler. Det er vigtigt, at man som boligejer og boligkøber ved, hvad man kan rette sig efter, siger hun.

Betyder begrænsninger på lån

Hvis en familie med lav indkomst i fremtiden eksempelvis vil købe et hus i hovedstadsområdet, hvor husene er forholdsvis dyre, så vil familiens lånemuligheder være begrænsede.

Fra 1. januar er det nemlig slut med lån med variabel rente og kort bindingsperiode, hvis familiens lån overstiger 60 procent i belåningsgrad, og familien har en gæld, der er mere end fire gange husstandens samlede indtægt.

Og så er alternativet at søge om et dyrere fastforrentet lån.

- Der vil komme nogle begrænsninger. Det er også formålet. Men når reglerne er klare, så ved man som boligkøber, hvad man har at gøre med, siger Ane Arnth Jensen.

DET BETYDER ÆNDRINGEN

  • Ændringen vil ifølge Erhvervsministeriet betyde, at en familie, der har en gæld på mere end fire gange husstandsindkomst og kommer over 60 procent i belåningsgrad, skal begrænses i forhold til, hvilke realkredit- eller realkreditlignende boliglån, familien kan tage.

  • I disse tilfælde vil der ikke kunne ydes lån med variabel rente med kortere rentebinding end 5 år med eller uden afdrag (dvs. fx F1-lån med eller uden afdrag).

  • Desuden vil man ikke kunne tegne lån med variabel rente med rentebinding på 5 år eller mere (fx F5) og med afdragsfrihed.

  • Med ændringen dropper ministeren den forskelsbehandling efter kommunegrænser, som der ellers var lagt op til.Kilde: Erhvervsministeriet

Lagde pres på oprindelig plan

Oprindeligt var der dog lagt op til endnu skrappere regler fra regeringen. Reglerne skulle være trådt i kraft 1. oktober.

Men kort før deadline trak ministeren i bremsen, blandt andet fordi en række repræsentanter fra finanssektoren - deriblandt Finans Danmark - lagde pres på og stillede spørgsmålstegn ved ministerens plan.

Er det her en sejr for Finans Danmark som interesseorganisation?

- Det her er en sejr for boligejerne og for kommende boligejere, for nu ved man, hvad man har at gøre med. Det er det allervigtigste, siger Ane Arnth Jensen.

Realkreditinstitut: Vil tage toppen af priserne

Hos et af Finans Danmarks medlemmer, Realkredit Danmark, er der også optimisme over, at ministerens oprindelige plan nu endeligt er skrottet.

Og ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hillingsøe Heining vil de nye regler stadig have den kølende effekt på boligmarkedet, som ministeren ønsker sig.

- Det er klart, at det vil bidrage til at tage toppen af prisstigningerne i landets dyreste områder, da potentielle boligkøbere kan afholde sig fra at købe bolig, siger han til Ritzau.

- Når det er sagt, vil den faktiske priseffekt være væsentligt mere afdæmpet end det oprindelige styresignal, siger Christian Hillingsøe Heining.

Facebook
Twitter