Find vej i kilometerjunglen: Sådan sikrer du dig bedst mod fusk

Man skal være særligt opmærksom på biler fra Polen, Rumænien og Bulgarien.

Kontrollér bilens kilometerhistorik på trafikstyrelsen.dk eller tjekbil.dk ved at søge efter bilens tidligere synsrapporter, lyder rådet fra FDM.

Det kan være svært - nærmest umuligt - at gennemskue, om der er svindlet med kilometerstanden i den bil, du overvejer at købe.

Og selv om bilsælgeren virker troværdig og overbevisende, kan kæden også nemt være faldet af et andet sted i salgsleddet, så du ender med at købe en bil, der er ældre, end den tager sig ud og dermed også for dyr.

- Vi ser de her problemer jævnligt, og det er et marked, der accelererer stille og roligt, også fordi der er så meget økonomi i det her, siger Lone Otto, der er afdelingsleder i teknisk rådgivning hos bilisternes vagthund, FDM.

FDM har lavet syv råd, der mindsker risikoen for, at du oplever snyd med den bil, du køber:

Syv gode råd

  • Hvis bilen købes hos en forhandler, kan du bede om, at sælger giver en skriftlig kilometergaranti i slutsedlen.

  • Kontrollér bilens servicehæfte, passer det med de kørte kilometer og alder. Har bilen pludselig kørt nul kilometer i en længere periode ifølge servicehæftet, skal man være påpasselig. Kontakt eventuelt de værksteder, som tidligere har serviceret bilen.

  • Kontrollér bilens kilometerhistorik på trafikstyrelsen.dk eller tjekbil.dk ved at søge efter bilens tidligere synsrapporter.

  • Kontrollér sliddet på bilens rat, sæde, gummi på pedalerne, sikkerhedsseler, dørhåndtag og lignende. Sliddet skal passe med bilens kørte kilometer.

  • Kontrollér motorrummet for mærkater, som beskriver, hvornår (dato og kilometer) der er skiftet tandrem, motorolie, bremsevæske, AC kølemiddel eller lignende.

  • Kontrollér lakken, frontrude og lygteglas foran for lakskader og stenslag (mathed eller sandblæst).

  • På nogle nyere bilmærker kan man aflæse bilens aktuelle kilometerstand i andre komponenter, og hvis denne kilometerstand ikke passer med kilometerstanden i instrumentet, er der snyd.

  • Bed om kilometergaranti: Skal du købe en brugt bil af forhandleren, kan det være en rigtig god ide at bede om kilometergaranti for bilen. Skulle det senere vise sig, at der er problemer med kilometertallet, er det dermed bilforhandleren, der har ansvaret.

Mellem 30 og 50 procent af alle biler, der bliver handlet over europæiske grænser, er blevet kilometerspolet, lyder et estimat fra Europakommissionen.

Man skal være særligt opmærksom på biler fra Polen, Rumænien og Bulgarien, slog en rapport til Europa-Parlamentet sidste år fast. Rapporten opremser blandt andet studier, som anslår manipulation med kilometertælleren i 90 procent af bilerne, der krydser grænsen til Polen.

I søgefeltet herunder kan du indtaste din kommune eller postnummer og se, hvor mange mistænkelige kilometerindberetninger, der er i dit område.

Facebook
Twitter